Powerindustry Bulgaria  

Българският електроенергиен пазар се присъедини към SDAC

13.05.2021   |   Бизнес
 

Българският електроенергиен пазар се присъедини към Единния европейски пазар "ден напред" (SDAC) чрез българо-гръцка граница. На 11 май т. г. стартираха планираните оперативни дейности с първи ден на доставка на електроенергия на 12 май т. г.

Интегрирането на българската пазарна зона към SDAC е резултат от съвместните усилия на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), Българската независима енергийна борса (БНЕБ), гръцките оператори на преносната система IPTO, на пазара на електроенергия HEnEx, както и на националните регулаторни органи на България и Гърция.

С цел гарантиране на успешната работа на пазарното обединение ЕСО и БНЕБ подписаха споразумение за сътрудничество, обезпечаващо пазарната организация и оперативното функциониране на пазара "ден напред" в условията на имплицитна търговия чрез едновременното трансгранично разпределяне на преносна способност и електроенергия. Осигуреният междусистемен капацитет за пренос позволява търговия с пазарните зони, част от SDAC.

     
Източник: ЕСО; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕСО   БНЕБ   SDAC   електроенергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...