Powerindustry Bulgaria  

ТЕЦ Марица Изток 2 с квота за производство на 1 млн. MWh електроенергия за регулирания пазар

01.07.2021   |   Бизнес
 

ТЕЦ Марица Изток 2 ще разполага с обща годишна квота за производство на електроенергия в размер на 1 млн. MWh за следващия регулаторен период 1 юли 2021 г. – 30 юни 2022 г., съобщиха от Министерството на енергетиката.

Заповедта, с която се определя това количество за задължително изкупуване от обществения доставчик за регулирания пазар бе подписана от министъра на енергетиката Андрей Живков на 28 юни 2021 г.

В МE са постъпили становища от изпълнителните директори на Национална електрическа компания (НЕК) и Електроенергиен системен оператор (ЕСО) относно необходимостта от гарантиране на надеждната работа, сигурността и устойчивостта на електроенергийната система на страната, което поражда необходимост от поддържане на работоспособността на ТЕЦ Марица Изток 2. Определянето на годишна квота за топлоелектрическата централа е в отговор на тази необходимост, посочват от МЕ и допълват, че това е краткосрочна мярка, която да гарантира работата на съоръжението в следващия едногодишен период и да осигури плавна трансформация с оглед екологичните изисквания и икономическите реалности, свързани с производителите с високи СО2 емисии.

МЕ е предложило включване в Плана за възстановяване и устойчивост на проекти за газифициране на производствата в района, като и такива за изграждане и въвеждане на нови мощности за зелена енергия. Това ще осигури хоризонт за развитие на комплекса Марица Изток в съответствие с предизвикателствата на европейската Зелена сделка и ще окаже положително въздействие върху цялата група на Българския енергиен холдинг (БЕХ), се посочва в официалното съобщение на Министерството.

     
Източник: МЕ; Снимка: ТЕЦ Марица Изток 2

Ключови думи: МЕ   НЕК   ЕСО   ТЕЦ Марица Изток 2   БЕХ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...