Powerindustry Bulgaria  

Обсъжда се изграждането на завод за зелен водород в Хасково

11.11.2021   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Проект за изграждане на завод за зелен водород в Хасково бе обсъден на среща между областния управител на Хасково инж. Минко Ангелов и основателя и управител на Тракия икономическа зона (ТИЗ) инж. Пламен Панчев, съобщават от областната администрация. Очаква се проектът да бъде реализиран във въглеродно неутрален индустриален парк "Тракия икономическа зона – Юг" на терена на бившето летище "Узунджово".

Инж. Пламен Панчев припомни, че екипът на ТИЗ е в основата на "Консорциум за въглеродно неутрални индустриални паркове", в който са включени 4 области, като концепцията се развива заедно с общините Пловдив, Хасково, Бургас и Габрово. Във въглеродно неутрален индустриален парк "Тракия икономическа зона – Юг" се предвижда реализацията на проекти, свързани с енергийната ефективност и ВЕИ, водород, умно управление на водата, кръгова икономика, последна миля на доставката, дигитализация, образование и квалификация, социално предприемачество и трансдисциплинарен център за трансфер на знания и технологии.

"Ние се ангажираме да разработим и изградим фабрика за производство на зелен водород с помощта на т.нар. електролизьори", посочи инж. Панчев. Той даде и подробности по инвестиционното намерение. Предвидено е в рамките на проекта да бъде изграден фотоволтаичен генератор на електрическа енергия, който приоритетно ще захранва електролизьорите. Проектът включва изграждане на завършена технологична система за генерация на зелена енергия, производство на водород (чрез електролиза), складиране на водород и енергия, дистрибуция и разпределение на енергийни продукти до крайни ползватели и енергийни мрежи, периферни и поддържащи основните процеси съоръжения.

     
Източник: Областна администрация Хасково; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: зелен водород   ТИЗ   индустриални зони  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесРеализацииИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИновацииПроектиКариериТехнологии
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...