Powerindustry Bulgaria  

Студенти от ТУ - София спечелиха второто издание на ХАКАТОМ - 02.12.2021

02.12.2021   |   Начало»Събития
 

Група студенти от специалност "Топлоенергетика и ядрена енергетика" и магистърска програма "Ядрена енергетика" от Техническия университет - София (ТУ - София) спечелиха второто издание на онлайн състезанието ХАКАТОМ. В рамките на 24 часа те разработиха и показаха работещо мобилно приложение за популяризиране на ядрената енергетика.

Ядреният ХАКАТОМ търси връзката между атомната енергия и новите технологии. Тази година в надпреварата участваха общо пет отбора от студенти и ученици от София и Козлодуй. Събитието, което продължи два дни, започна с лекции на водещи учени от руски университети в областта на ядрената енергетика и физиката.

Сред тематичните акценти бяха "АЕЦ с малки и средни ядрени реактори и иновативните технологии в ядрената енергетика", "Безопасността на АЕЦ с ВВЕР", "Атомната енергетика като "зелен играч" на енергийния пазар" и др.

На второ място в ХАКАТОМ се класира друг отбор на ТУ - София, който представи образователен сайт, посветен на видовете беземисионни енергетики, сред които и ядрената енергетика.

Бронзовият медал отиде при студенти от Физическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски", като в отбора участваха и ученици от 11 клас на частното училище "Увекинд". Те представиха образователно приложение, работещо под формата на куиз.

Инициативата ХАКАТОМ, която е подкрепена от Росатом, е вдъхновена от иновациите в енергетиката и околната среда и връзката им с развитието на ядрените технологии.

     
Източник: Икона комюникейшънс груп; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Икона комюникейшънс груп   ХАКАТОМ   ТУ-София   СУ "Св. Климент Охридски"   ядрена енергетика   енергиен пазар  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Събития

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаОбяви за работаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...