Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Проведе се конференция за инвестиции в устойчива енергия

17.03.2022   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 16 и 17 март т. г. в хибридна форма (присъствено в хотел "Самоков" в Боровец и онлайн в платформата Zoom) се проведе конференция на тема "Управление на енергията в общините и инвестиции в устойчива енергия". Организатори на събитието бяха Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект, Националният доверителен екофонд и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия.

Един от изводите от проведените дискусии в рамките на конференцията е, че драстичното нарастване на цените на енергията увеличи многократно интереса към инвестиции в енергийна ефективност и ВЕИ, но много от потенциалните решения са блокирани от закъснението на програмите за финансиране и липсата на специфични регулации.

Повече от 130 представители на местните власти и енергийни експерти обсъдиха навлизането на новаторски финансови инструменти и професионалното управление на енергия в общините като инструмент за привличане на частни инвестиции. Беше обърнато специално внимание на темите за енергийните кооперативи и обновяването на многофамилните сгради като конкретни решения за намаляване на енергийната бедност и ограничаване на ефекта от високите цени на енергията, като беше изтъкната необходимостта от ускоряване на програмите за публична подкрепа и изготвяне на специфични регламенти за споделено производство и потребление на енергия.

Участниците във форума представиха конкретни решения по отношение на предвидените реформи в Националния план за възстановяване и устойчивост с цел осъществяване на прехода от безвъзмездна публична помощ към пазарно финансиране на все по-голям брой проекти в сферата на енергийната ефективност и ВЕИ. Бяха представени успешните решения в областта на сградното обновяване и уличното осветление, както и предстоящи проекти в нулевоенергийни бизнес паркове и енергийни кооперативи за производство на електроенергия с участието на общините.

Това е четвъртата от общо 12 национални кръгли маси за финансиране на инвестиции в енергийна ефективност, които се организират в България с помощта на проектите SMAFIN и BeSMART, финансирани по програма Хоризонт 2020 на ЕС. Следващата среща ще бъде проведена в началото на месец юни т. г., като ще бъде посветена на структурирането на Националния декарбонизационен фонд.

     
Източник: ЕнЕфект

Ключови думи: ЕнЕфект   Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия   Национален доверителен екофонд   енергийна ефективност   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...