Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Еврохолд увеличи дела си до 99% в ЧЕЗ Разпределение и 97% в ЧЕЗ Електро

31.03.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Енергийният подхолдинг на Еврохолд България - Eastern European Electric Company B.V. (EEEC), който придоби дружествата на ЧЕЗ Груп в България през 2021 г., увеличава дела си в ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро до съответно близо 99% и 97% от капитала.

Увеличеното участие е резултат от сделки на Българската фондова борса (БФБ) на 18 март т. г. на обща стойност над 100 млн. лв. На тази дата EEEC е придобила 207 107 акции (10,74% от капитала) на ЧЕЗ Разпределение и 1379 акции (27,58% от капитала) на ЧЕЗ Електро.

EEEC ще отправи търгово предложение за придобиване на остатъчните акции в двете енергийни дружества. Предложението ще бъде внесено за разглеждане в Комисията за финансов надзор в законовия 14-дневен срок. Мажоритарният акционер също така възнамерява да предприеме действия по отписване на двете дружества от регистъра на публичните дружества и БФБ по законоустановения ред.

EEEC придоби седем дружества на чешката ЧЕЗ Груп за 335 млн. евро през юли 2021 г. След транзакцията холдингът стана собственик на 67% от най-големия дистрибутор (ЧЕЗ Разпределение) и доставчик (ЧЕЗ Електро) на електрическа енергия в България, както и 100% от най-големия търговец в сектора (ЧЕЗ Трейд). EEEC придоби също компания за ИКТ услуги, соларен парк, производствена мощност за енергия от биомаса, както и дружеството, което координираше дейността на всички подразделения на ЧЕЗ Груп в България.

Електрохолд ще е новото име на дружествата на ЧЕЗ в България от края на април т. г. Операторът на електроразпределителната мрежа в Западна България - ЧЕЗ Разпределение, ще се нарича Електроразпределителни мрежи Запад.

Електрохолд България ще е правоприемник на ЧЕЗ България, Електрохолд Продажби - на ЧЕЗ Електро България, Електрохолд Трейд ще е името на ЧЕЗ Трейд България, а дружеството за осигуряване на ИКТ услуги ще се нарича Електрохолд ИКТ. Новите имена и лога на публичните ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро трябва да бъдат одобрени от акционерите на общи събрания в края на април т. г.

     
Източник: ЧЕЗ Груп; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Еврохолд   ЧЕЗ Електро   ЧЕЗ Разпределение   ЧЕЗ Трейд   енергия   соларен парк   биомаса  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...