Powerindustry Bulgaria  

ЕС отчита спад в пазарните дялове на най-големите производители на енергия

14.04.2022   |   Бизнес
 

Пазарните дялове на най-големите производители на електроенергия и газ в ЕС намаляват в повечето държави членки в периода от 2013 г. до 2020 г., сочат данни, публикувани от Евростат.

През 2020 г. пазарният дял на най-големия производител на електроенергия варира сред страните членки на ЕС. Най-висок дял е регистриран в Кипър (100%), където една-единствена компания доминира производството на електроенергия в страната, следвана от Франция (78%), Хърватия (76%) и Чехия (71%). В България пазарният дял на най-големия производител на електроенергия е 42%. В три държави членки на ЕС пазарният дял на най-големия производител на електроенергия е под 20%: Люксембург (18%), Полша (17%) и Италия (16%).

В сравнение с 2013 г., през 2020 г. делът на най-големия производител на пазара на електроенергия е по-нисък в повечето страни членки на ЕС. За този период спадът на пазарния дял варира от -40 процентни пункта в Люксембург (след либерализацията на пазара на електроенергия) до -1 пункт в Литва. Делът остава стабилен във Финландия и се увеличава в България (+6 пункта), Чехия (+4 пункта), Унгария (+2 пункта) и Румъния (+1 пункт).

По отношение на вноса и производството на природен газ най-големите компании са с най-висок пазарен дял в Естония (100%), Малта и Швеция, където само едно дружество доминира националното производство и внос. В България пазарният дял на най-голямата компания е 74%.

     
Източник: Евростат; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Евростат   електроенергия   газ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...