Powerindustry Bulgaria  

ВЕИ с внушителен дял от новоинсталираните енергийни мощности през 2021 г.

21.04.2022   |   Технологии
 

Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA) публикува нови данни, според които секторът на възобновяемата енергия продължава да расте и да набира скорост въпреки несигурността в глобален план. През 2021 г. делът на новите ВЕИ мощности достига рекордните 81% от всички новоинсталирани мощности в световен мащаб. До края на миналата година те се увеличават с 9,1% до 3064 GW.

Въпреки че водните електроцентрали са с най-голям общ дял от 1230 GW, соларната и вятърната енергия продължават да доминират сред новоинсталираните мощности с общ дял от 88% през 2021 г. Соларните централи водят с ръст от 19%, следвани от вятърните централи с 13%.

"Този постоянен прогрес е поредното свидетелство за стабилността на ВЕИ. Силното представяне на сектора през последната година предлага повече възможности за страните да се възползват от множеството социално-икономически ползи от използването на ВЕИ", коментира генералният директор на IRENA Франческо Ла Камера. С цел да се постигнат климатичните цели, ВЕИ секторът трябва да расте по-бързо от търсенето на енергия. Много страни обаче все още не са достигнали този етап въпреки значителното увеличение на използването на ВЕИ за производство на електроенергия.

През 2021 г. 60% от новите мощности са инсталирани в Азия – общо 1,46 TW. Китай е с най-голям дял от тях, възлизащ на 121 GW. Европа и Северна Америка, начело със САЩ, заемат съответно второ и трето място, като Старият континент добавя 39 GW, а Северна Америка – 38 GW. ВЕИ мощностите се увеличават с 3,9% в Африка и с 3,3% в Централна Америка и Карибския регион. Въпреки че отчитат стабилен ръст, темпът на растеж в тези два региона е много по-бавен от средния за света, което налага необходимостта от по-голямо международно сътрудничество за оптимизиране на пазарите на електроенергия и насочване на големи инвестиции в тези региони, коментират от IRENA.

Разбивката по типове технологии показва, че ръстът при водноелектрическите централи е стабилен с възлагането на няколко големи проекта, отложени за 2021 г. Експанзията на вятърната енергия продължава с по-бавен темп през 2021 г. в сравнение с 2020 г. – с нови 93 GW в сравнение с 111 GW, добавени през предходната година. Соларната енергия надмина вятърната благодарение на новите мощности, инсталирани във всички по-големи региони на света през изминалите години. При биоенергията през 2021 г. са инсталирани нови мощности от 10,3 GW, което е увеличение в сравнение с 2020 г., когато новите мощности са били 9,1 GW. При геотермалната енергия се забелязва забележителен ръст през 2021 г. с добавени нови 1,6 GW. При независимите от енергийната мрежа (off-grid) мощности ръстът през 2021 г. е с 466 MW или 4% до 11,2 GW.

     
Източник: IRENA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IRENA   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...