Powerindustry Bulgaria  

Капацитетът за улавяне на въглероден диоксид ще нарасне над 10 пъти до 2030 г.

10.05.2022   |   Бизнес
 

Капацитетът на инсталациите за улавяне на въглероден диоксид се очаква да нарасне десетократно до 2030 г. Това показва изследване на консултантската компания Rystad Energy.
 
С ускоряването на енергийния преход към нисковъглеродна икономика, проектите за улавяне, оползотворяване и съхранение на въглероден диоксид в световен мащаб (CCUS) ще доведат до извличане на над 550 млн. тона CO2 от атмосферата всяка година до 2030 г. Това количество е над десет пъти повече спрямо днешните 45 млн. тона уловен CO2.

Обявленията за проекти в тази област бележат ръст през 2021 г., а перспективата е за лавинообразен скок през следващите години, тъй като държавите и компаниите се стремят да постигнат целите за въглеродна неутралност до 2030 г. по пътя на намаляване и компенсиране на въглеродния си отпечатък.

Въз основа на направени проучвания на текущите процеси и очакваните икономии от мащаба, се предвижда разходите за технологични мощности от този тип да варират между 75 и 100 долара на тон уловен CO2, което означава, че общата пазарна стойност на сектора може да се доближи до 55 млрд. долара годишно в периода до 2030 г.

Благодарение на подкрепящи политики и стимули на пазара до 2030 г. ще доминират Европа и Северна Америка, като ще допринесат с 450 милиона тона годишен капацитет за улавяне на CO2, което е над 80% от прогнозирания общ обем в световен мащаб.

Счита се, че за Европа капацитетът за улавяне на CO2 ще достигне 222 млн. тона годишно, което ще бъде значителен скок спрямо настоящите количества от 7 млн. тона. Сътресенията в системата за търговия с емисии, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна, допълнително катализират процеса. Една трета от очакваните обявления в Европейския съюз по всяка вероятност ще дойдат от Обединеното кралство, Нидерландия и Норвегия взети заедно.

Тенденцията е все повече държави да оценят значението и необходимостта от политики в подкрепа на такъв тип инвестиции. Търсенето на проекти за улавяне на въглероден диоксид ще бъде водещо особено за трудно декарбонизиращите се сектори, като циментова и химическа промишленост, стоманодобив и др.

     
Източник: Rystad Energy; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Rystad Energy   улавяне на въглерод   въглеродни емисии  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...