Powerindustry Bulgaria  

Енергийното министерство и КонтурГлобал Марица Изток 3 подписаха меморандум

26.05.2022   |   Проекти
 

Министерството на енергетиката и КонтурГлобал Марица Изток 3 подписаха меморандум за разбирателство за проучване на възможни инвестиции в енергийни проекти, базирани на нови технологии, които ще съдействат за модернизирането на българския електроенергиен сектор. 

Меморандумът беше подписан от Министъра на енергетиката Александър Николов и изпълнителния директор на КонтурГлобал Марица Изток 3 Красимир Ненов.

Компанията, която притежава и експлоатира втората по големина въглищна централа в България, ще проучи възможностите за инвестиции в технологии за безвъглеродно и нисковъглеродно производство на електроенергия, системи за съхранение на енергия, както и за съвместно изгаряне на алтернативни горива, включително RDF и биомаса. Тя ще осигури техническа помощ при оценката на използването на алтернативни горива, които да съдействат за гарантиране на стабилността на мрежата и постигане на целите за декарбонизация. 

Подписаният меморандум ще действа до 31 декември 2025 г. Той няма обвързващо действие за страните. Такова ще имат само допълнително подписани споразумения в изпълнение на меморандума.

Централите в комплекс Марица Изток са ключови за енергийната сигурност на страната. Те ще имат важна роля за постигане на целите, свързани с европейската Зелена сделка и в прехода към декарбонизация, съобщават от Министерството.

     
Източник: Министерство на енергетиката

Ключови думи: КонтурГлобал Марица Изток 3   меморандум   инвестиции  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Проекти

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...