Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

КЕВР и РАЕ приеха проекторешение за сертифициране на ICGB като независим преносен оператор

27.05.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Националните енергийни регулатори на Гърция и България приеха проект на съвместно решение за сертифициране на проектната компания ICGB, отговаряща за развитието на Междусистемната газова връзка Гърция – България (IGB). 

Проекторешението е част от процедурата по сертифициране на ICGB като независим преносен оператор. То ще бъде изпратено на Европейската комисия за съгласуване и потвърждаване на съответствието му с европейското законодателство, преди двата национални регулатора да приемат окончателно съвместно решение за сертифициране.

Изпълнителните директори на ICGB – Теодора Георгиева и Константинос Караянакос,  отбелязаха, че предвид изменената международна среда и новите предизвикателства в региона, значението на газопровода IGB далеч надхвърля националните граници на двете държави, които реализират проекта.
 
От фирмата изказват благодарност на националните регулатори за това, че са придвижили документите на ICGB в по-кратък от максималния срок, и се надяват че Европейската комисия също ще действа бързо, за да може процедурата да приключи при оптимизирани срокове.

Като бъдещ оператор, който ще изпълнява функции по пренос на природен газ, ICGB следва да гарантира, че няма да допуска прилагане на неконкурентно или дискриминационно поведение. За тази цел е разработен нов управленски модел на дружеството, включително набор от корпоративни правила, политики и процедури, и  двустепенна система на управление с управителен съвет и надзорен съвет – допълват от компанията.

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за осигуряване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия регион на Югоизточна Европа. Проектът ще свърже България с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и LNG терминала в Александруполис.

     
Източник: ICGB

Ключови думи: IGB   газопровод   интерконектор   сертифициране   Междусистемна газова връзка  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...