Powerindustry Bulgaria  

Покачващите се цени на металите задържат индустрията за възобновяема енергия

17.06.2022   |   Бизнес
 

Покачващите се разходи за суровини затрудняват индустрията за възобновяема енергия, която отбеляза огромен ръст през 2021 г. на фона на рекордните прогнози за растеж и новите ангажименти от страна на правителствата и бизнеса за ограничаване на изменението на климата, сочи проучване на S&P Global Market Intelligence.

Възстановяването на икономическата активност и разходите за държавни стимули вдигнаха цените на стоманата, медта и други метали, използвани във вятърните турбини и слънчевите панели. Производителите от своя страна повишават цените на оборудването, което застрашава строителните графици и възвръщаемостта на вложенията на инвеститорите.

Цената на суровините се очертава като ключов проблем, тъй като светът се опитва да се откаже от изкопаеми горива. Енергийните системи, които ползват вятърна и слънчева енергия и батерии, в много по-голяма степен разчитат на изкопаеми суровини от тези, захранвани от въглеводородни ресурси, се казва в доклад на Международната агенция по енергетика (IEA). Един ветроенергиен парк на сушата например изисква девет пъти повече изкопаеми ресурси от една централа на природен газ, отбелязват от агенцията.

Ръководители и анализатори предупреждават за потенциални смущения, поради рекордните цени на желязната руда и медта, като това може да доведе до отлагане на част от проектите за соларна енергия.

В допълнение към нарастващите цени на металите, соларните компании са изправени пред недостиг и на полупроводникови чипове и по-високи разходи за полисилиций, ключова съставка в повечето слънчеви панели. Вятърната индустрия от своя страна, плаща повече за епоксидни смоли, които се използват при производството на витлата на ротора.

Марк Фъргюсън, ръководител на отдела за проучвания в минното дело и изследвания на металите към S&P Global Market Intelligence, казва, че предвид нарастването на бюджетите за проучване на минните компании през последните години, има надежда компаниите да се ангажират с изграждането на нови мини. Според него за разлика от минали периоди на инфлация на пазарите на метали, минната индустрия е изправена пред нов източник на все по-голямо търсене – от пазарите на възобновяема енергия и електрически превозни средства.

Фатих Бирол, изпълнителен директор на IEA, заявява, че политиците трябва да изпратят силни сигнали на пазара, за да избегнат очертаващо се несъответствие между световните климатични цели и наличието на критични суровини.

     
Източник: S&P Global Market Intelligence

Ключови думи: S&P Global Market Intelligence   проучване   цени на метали   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...