Powerindustry Bulgaria  

Нараства необходимостта от диверсифициране на веригите за доставка на фотоволтаични панели

13.07.2022   |   Бизнес
 

Гарантирането на сигурен преход към нулеви нетни емисии ще изисква повече усилия за разширяване и разнообразяване на глобалното производство на соларни панели, чиито глобални вериги на доставка в момента са силно концентрирани в Китай, се казва в нов специален доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Китайските индустриални и иновационни политики, насочени към разширяване на производството и пазарите на соларни панели, помогнаха на фотоволтаичната индустрия да превърне технологията в най-достъпната  за производство на електроенергия в много части на света. Това обаче довежда и до дисбаланси във веригите за доставка на фотоволтаични панели.

През последното десетилетие глобалният производствен капацитет за соларнипанели все повече се измества от Европа, Япония и Съединените щати в Китай, който пое водещата роля в инвестициите и иновациите. Делът на Китай във всички ключови етапи на производство на соларни панели надхвърля 80% днес, а за ключови елементи, включително полисилиций и пластини, това се очаква да нарасне до повече от 95% през следващите години, въз основа на текущия производствен капацитет в процес на изграждане.

Постигането на международните енергийни и климатични цели изисква глобалното разгръщане на фотоволтаичната енергия да нарасне в безпрецедентен мащаб. Това от своя страна изисква голямо допълнително разширяване на производствения капацитет, което поражда опасения относно способността на света да развива бързо устойчиви вериги за доставки.

Установено е, че нови фотоволтаични производствени мощности по глобалните вериги на доставка биха могли да привлекат 120 млрд. щатски долара инвестиции до 2030 г. А соларният сектор има потенциала да удвои броя на работните места в производството на фотоволтаични системи до 1 млн. до 2030 г.

     
Източник: МАЕ; Симка: Dreamstime

Ключови думи: МАЕ   доклад   фотоволтаични панели   вериги за доставка  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...