Powerindustry Bulgaria  

Овергаз и Excelerate Energy подписаха меморандум за доставка на 1 млрд. куб. м природен газ

27.07.2022   |   Бизнес
 

Американската компания Excelerate Energy и българската Овергаз обявиха, че са подписали меморандум за разбирателство за продажбата на регазифициран втечнен природен газ (LNG) на планирания от Excelerate терминал във Вльора в Албания.

Съгласно меморандума двете страни ще започнат преговори Овергаз да закупува до 1 млрд. куб. м регазифициран LNG годишно за десет години от Excelerate или свързано лице чрез терминала Вльора и предложения тръбопровод Вльора - Фие, който се очаква да се свърже със съществуващата инфраструктура за природен газ в Южния газов коридор на Европа. 

Меморандумът за разбирателство включва и продажби на регазифициран LNG в Европа, като има потенциала да доведе до така необходимата диверсификация на доставките не само в България, но и в съседните страни в региона.

"Интегрирани проекти за втечнен природен газ като терминала във Вльора са логично решение за задоволяване на спешните енергийни нужди на България и други балкански и европейски страни, свързани с Южния газов коридор. Очакваме с нетърпение да работим с Овергаз и вярваме, че това споразумение е първото от няколкото, които ще се справят с липсата на разнообразие на доставките в региона", каза Оливър Симпсън, търговски вицепрезидент на Excelerate.

"Развълнувани сме, че започваме да работим с лидер в индустрията като Excelerate. Подписването на това споразумение е феноменален пример за напредъка на ЕС към енергийна диверсификация и енергийна сигурност в Съюза и особено на Балканите", допълни изпълнителният директор на Овергаз Светослав Иванов.

Споразумението следва предишни меморандуми за разбирателство между Excelerate, Snam  и Albgaz и между Овергаз и Albgaz за проучване на потенциално сътрудничество за изграждането на тръбопровод за природен газ от терминала Вльора до друга инфраструктура за природен газ в Албания.

     
Източник: Овергаз

Ключови думи: Овергаз   Excelerate   природен газ   LNG  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...