Powerindustry Bulgaria  

КЕВР предлага промени в правилата за търговия с електрическа енергия

04.08.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе обществени обсъждания на проекти на правила за изменение и допълнение на Правилата за търговия с електрическа енергия (ПТЕЕ, Правилата) и на Правилата за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия (ПРОБПЕЕ).

Измененията на ПТЕЕ въвеждат редица нови моменти във функционирането на балансиращия пазар у нас. Действащата нормативна уредба по отношение на доставката на балансиращи услуги се привежда в съответствие с актовете на Европейския съюз за установяване на насоки за електроенергийно балансиране и за установяване на насоки относно експлоатацията на системата за пренос на електроенергия, както и с измененията в националното законодателство.

С изменения в разпоредбите на Методиката за определяне на цени на балансиращата енергия се въвежда единна цена за излишък и недостиг (небаланс) на балансиращия пазар.

Въвежда се и 15-минутен интервал за сетълмент, като по този начин се създава възможност участниците на пазара да могат да се балансират възможно по-близко до реално време, съгласно часовете на затваряне на пазара на балансиращи услуги.

С посочените изменения в ПТЕЕ се постига по-справедливо разпределение на разходите за небаланси между търговските участници на пазара на електрическа енергия. Промените допринасят и за обединяването на балансиращите пазари в ЕС и създаване на повече възможности за обмен на услуги по балансиране. С тях се създават условия за повишаване на експлоатационната сигурност на електроенергийната система в страната и се улеснява работата на борсовия пазар на електрическа енергия на пазарен сегмент "В рамките на деня". Въвеждането на 15-минутен период на сетълмент ще насърчи разработването на редица търговски продукти с еднакви времеви интервали за доставка.

Комисията обсъди и проект на Правила за изменение и допълнение на ПРОБПЕЕ, изготвен по внесени предложения от оператора на организирания борсов пазар – БНЕБ.

Промените в ПРОБПЕЕ допринасят за по-ефективната работа на борсовия оператор, по-малки колебания в цените на електрическата енергия и по-голяма конкуренция между производителите/търговците. Очакванията са по-големият потенциален пазар за продажбите/покупките да повиши надеждността на българския пазар на електрическа енергия и да бъдат в интерес на всички търговски участници, в т.ч. и на крайните клиенти.

С предложените изменения се създава възможност за търговия с 15-минутни продукти на пазарен сегмент "В рамките на деня" и се дефинира понятието "„петнадесетминутен продукт" с цел прилагане изискването на чл. 8, пар. 4 от Регламент ЕС) 2019/943, според който периодът за уреждане на дисбаланса е 15 минути във всички зони за съставяне на графици. С промените в ПРОБПЕЕ се създава и възможност БНЕБ по-ефективно да управлява финансовия риск, предвид динамиката на пазара на електрическа енергия и наблюдаващия се ръст на цените на енергията.

Чрез изменението на чл. 13 и други свързани с него разпоредби от ПРОБПЕЕ се въвежда самофактуриране от страна на БНЕБ, тъй като за целите на данък добавена стойност самофактурирането следва да се осъществява чрез самостоятелен документ (споразумение), подписано от страните. В тази връзка промените в ПРОБПЕЕ създават правно основание за сключване на такова споразумение между БНЕБ и търговските участници, което е елемент от регистрацията на търговски участник на пазарните сегменти "Ден напред" и "В рамките на деня".

В съответствие с нормативната уредба всички заинтересовани страни могат в 14-дневен срок да внесат писмени становища по двата проекта. С проектите за изменение и допълнение на ПТЕЕ и ПРОБПЕЕ може да се запознаете по-подробно съответно тук и тук.

     
Източник: КЕВР

Ключови думи: КЕВР   търговия   електроенергия   правила  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...