Powerindustry Bulgaria  

Третият блок на фотоволтаичната мрежова електроцентрала на Пирин-Текс ще заработи до края на годината

25.08.2022   |   Реализации
 

Пирин-Текс е в процес на изграждане на третия блок на своята фотоволтаична мрежова електроцентрала за производство на енергия за собствени нужди, съобщават от Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК), чийто член е компанията. В проекта са инвестирани над 1 млн. лв.

Съоръжението е с капацитет 1014,14 kWp и е разположено върху покривите на производствените сгради на фирмата. Реализацията на първата фаза на проекта приключи през 2020 г., когато в експлоатация са пуснати два от блоковете с капацитет 645,24 kWp. Третият блок се планира да бъде пуснат в експлоатация до края на 2022 г.

Очакванията са генерираната от централата  електроенергия да покрива около 40% с потенциал до 45% от собственото електропотребление на фирмата.

"Прилаганият иновативен модел за "виртуален акумулатор" позволява генерираният в определени часови диапазони излишък да се използва от търговец на електрическа енергия, а в последствие отново да бъде възстановен към вътрешната мрежа на обекта. Това решение предоставя възможност за ползване на 100% от произведената електроенергия", отбелязват от Пирин-Текс.

     
Източник: БАТОК; Снимка: Пирин-Текс

Ключови думи: БАТОК   Пирин-Текс   ВЕИ   фотоволтаични електроцентрали   текстилна индустрия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...