Powerindustry Bulgaria  

Община Хасково стартира проект за постигане на климатична устойчивост

30.08.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Община Хасково обяви официалния старт на дейностите по реализацията на проект "Преход към климатично устойчиви общности" в рамките на усилията на местната администрация да се намали енергийното потребление, да се подобри общинската инфраструктура, да се повиши качеството на живот и устойчивото развитие. Проектът се осъществява по Програма "Опазване на околната среда и климатични промени" с програмен оператор Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и в партньорство с община Стамболово, община Маджарово и Интернешънъл Девелопмент Норуей.

На съвместна пресконференция през август т.г. трите общини представиха дейностите по проекта, които предстои да бъдат реализирани през следващите 22 месеца.

Проектът "Преход към климатично устойчиви общности" е естествено продължение на изпълнявания до момента проект "Рехабилитация и модернизация на системи за улично осветление на община Хасково". Предстои да бъдат приложени пилотни мерки в областта на енергетиката и екологията с краен резултат намаляване на емисиите от парникови газове и популяризиране на екологични технологични решения в ежедневието на жителите на територията на Хасково, Стамболово и Маджарово.

Първата мярка предвижда изграждане на система за зелен водород и хибридна фотоволтаична система в Дома за стари хора "Кенана" в Хасково с цел икономии на конвенционално гориво с около 40% и намаляване на вредните емисии на серен диоксид с до 30%, на въглероден диоксид с до 30% и на азотен диоксид с до 25%, както и на фините прахови частици с 6 до 8 пъти.

Втората мярка включва инсталиране на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване в 3 детски градини в селата Динево, Малево и Узунджово на територията на община Хасково и детска градина "Звездичка" с пет филиала на територията на община Стамболово.

Третата мярка е свързана с изграждане на зелена инфраструктура с цел намаление на количеството на отичащите се поройни дъждове благодарение на естествената способност на задържане и поглъщане, свойствена на растителността и почвите.

Другите дейности включват изграждане на институционален капацитет на общинско ниво за успешно изпълнение и управление на дейностите и мерките в областта на измененията на климата и разработване на стратегически документи за синергичен подход по отношение на политиките за околна среда. Целта е да се осигури прилагането на нов интегриран подход на планиране и отчитане на дейностите в областта на енергията и климата, като съвместни политики между общините.

Проектът е на обща стойност 914 591,72 лв., а срокът за изпълнението му е 22 месеца.

     
Източник: Община Хасково

Ключови думи: енергийна ефективност   осветление   зелен водород   фотоволтаични системи   БГВ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...