Powerindustry Bulgaria  

Таксономията на ЕС ще доведе до нови ядрени проекти и по-скъп газ - 07.09.2022

07.09.2022   |   Начало»Бизнес
 

Въздействието на новата таксономия на ЕС – системата, която класифицира кои инвестиции са устойчиви – вероятно ще подпомогне растежа на ядрената енергия в някои страни, се посочва в проучване на Rystad Energy.

Предизвикателството пред газа е двойно: технологиите за намаляване на емисиите все още не са готови за мащабите на пазара и техните разходи, след като бъдат внедрени, вероятно ще повишат цените допълнително. Полученият скок в производствените разходи предполага, че дори съществуващите газови електроцентрали могат да станат икономически нежизнеспособни, сочи изследването. 

Смесването на водород и улавянето и съхранението на въглерод (CCS) са основните варианти за намаляване на въглеродните емисии, като последният е малко вероятно да бъде жизнеспособен вариант преди средата на 2030 г. 

Проучването също показва потенциална разлика от 800 000 тона в целите за производство на водород между по-ранна инициатива REPowerEU, насочена към повишаване на енергийната сигурност, и това, което се подразбира в таксономията. Това разминаване може да изправи смесването на водород за производство на електроенергия пред сериозно предизвикателство.

За природния газ таксономията на ЕС определя строги насоки за всяка нова електроцентрала, като изяснява, че проектите трябва да заменят съществуваща електроцентрала с твърди или течни изкопаеми горива, без да надвишават предишния капацитет с повече от 15%. На практика това означава, че ако изграждането на газова електроцентрала отнеме минимум четири години, най-ранната подмяна на въглищна електроцентрала в ЕС ще бъде през 2026 г. Очакваното затваряне на 44,6 GW въглищна мощност ще доведе до спад в региона между 2026 г. и 2031 г., който може да бъде заменен с максимум 51,3 GW нови газови мощности.

За ядрената енергия се очаква постепенно спиране към 2040 г., но за разлика от газа, емисиите й са незначителни и новите централи нямат изискване да заменят въглищния капацитет съгласно таксономията, вместо това се изисква само да се придържат към стандартите за безопасност и обезвреждане на отпадъци.

"Европа е между чука и наковалнята – таксономията е опит да се смекчи напрежението. Германия, например, обмисля потенциален завой на своето агресивно поетапно спиране на ядрената енергия, а страните от целия континент увеличават използването на въглища, за да намалят зависимостта си от газ. Въпреки амбициите на таксономията, европейските страни са настроени да дадат приоритет на енергийната сигурност в краткосрочен план. В по-дългосрочен план обаче се очаква възобновяемата енергия и съхранението да се превърнат в основни елементи на европейската енергийна система", отбелязват изследователите.

     
Източник: Rystad Energy; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Rystad Energy   таксономия на ЕС   ядрена енергия   природен газ   въглеродни емисии   АЕЦ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаОбяви за работаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...