Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Общинските съветници подкрепиха учредяване на СНЦ Водородна долина Стара Загора

08.09.2022   |   Начало»Статии
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

След едночасови дебати и запознаване с детайли общинските съветници дадоха своята подкрепа за предложението на Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) "Водородна долина Стара Загора" за учредяване на Сдружението и кандидатстване за финансиране на проект за изграждане на фотоволтаична централа и производство на зелен водород, съобщават от общината.

"На този етап давате съгласие единствено за учредяване на Сдружението и участие в отворения прием на документи по линия "Хоризонт Европа". Решението днес пази интересите на Общината и хората ѝ. Ако бъде спечелен проектът, то последващите действия отново ще зависят от Общински съвет. Подкрепата днес не ви задължава занапред. Проектът има потенциал да създаде нещо полезно за Стара Загора. Трябва да сме отговорни, но и активни", обърна се към съветниците кметът Живко Тодоров.

Сдружението декларира разработването на проект  "Загора Устойчив Водороден Регион" (Zagora Sustainable Hydrogen Region, ZAHYR). Той се основава на идеята за преобразуване на непостоянната електроенергия от фотоволтаична централа (зелена електроенергия) във водород (зелен водород), който да бъде съхраняван, транспортиран и използван като енергоносител в направления за водородна електромобилност, индустриална приложимост и електропроизводство по предварително детерминиран времеви график и товарово-мощностен профил. 

Този подход обезпечава контролирано беземисионно енергопроизводство и е приложна демонстрация в практически индустриален мащаб на поставената европейска цел в програмите Fit55 и актуализираната стратегия RePowerEU – 100% чиста електроенергия.

     
Източник: Община Стара Загора

Ключови думи: Фотоволтаична централа   зелен водород   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Статии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...