Powerindustry Bulgaria  

Специалисти от България, Гърция и Чехия дискутираха за бъдещето на енергийните кооперативи

13.09.2022   |   Бизнес
 

По инициатива на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, opгaнизaция, aнгaжиpaнa с oбщинcĸoтo eнepгийнo плaниpaнe у нас, експерти в сферата на енергетиката от България, Гърция и Чехия обсъдиха в Бургас бъдещето на енергийните кооперативи и възможностите за сътрудничество на местните власти с бизнеса и НПО сектора. ЕнЕфект консултира и подкрепя общината в морския град за създаването на енергиен кооператив в Индустриален и логистичен парк – Бургас. 

"Проектът в Бургас е чудесен пример за възможните ползи от публично-частното партньорство в контекста на енергийните кооперативи, като първоначалният финансов анализ е повече от обещаващ, най-вече поради взаимно допълващите се режими на производство и потребление на енергия. Но той също така показва колко е важно да се инвестира в предпроектни проучвания, защото именно на креативността на авторите на анализа дължим идентифицирането на тези възможности, независимо от всички нормативни неуредици и административни бариери", изтъкна Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект.

Бъдещето на европейската енергетика са именно по-малките мощности, като покривни инсталации и други ВЕИ, но по-равномерно разпределени на територията на съответната страна. Този подход е път към производство на по-евтина, при това зелена енергия, както и към подобряване на енергийната сигурност, допълват още от компанията.

     
Източник: ЕнЕфект

Ключови думи: ЕнЕфект   ВЕИ   енергийни кооперативи  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...