Powerindustry Bulgaria  

ЕП обсъжда прекратяване на субсидиите за биомаса, използвана в електроцентралите

14.09.2022   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейският парламент обсъжда изменения в директивата на ЕС за възобновяема енергия, касаещи биомасата и нейното използване.
 
В мотивите на вносителите се изтъква, че субсидиите за биомаса са били необходими преди години, за да помогнат за въвеждането на биогоривата от първо поколение на пазара на ЕС, но на настоящия етап те вече вредят както на икономиката, така и от гледна точка на възстановяването на природата и биоразнообразието.
 
С предложените изменения, които предстои да бъдат гласувани в пленарна зала, се предвижда прекратяване на субсидиите за употребата на биомаса за производство на електроенергия. В тази връзка следва да се дефинира ясно понятието "първична" биомаса, за която се предвижда да бъде изключена от възобновяемите източници, подпомагани съгласно директивата на ЕС за възобновяема енергия.
 
Според статистиката на ЕС биомасата съставлява близо 60% от цялата европейска възобновяема енергия – повече от вятърната и слънчевата енергия взети заедно, коментират от Bioenergy Europe.
 
Друг въпрос, който се поставя на обсъждане, е дали биомасата може да се счита за устойчива, когато се изгаря в централи за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия (CHP), които използват дървесни пелети като гориво за комбинирано производство на електроенергия и топлина.
 
Мнението на вносителите на предложението е, че CHP е по-ефективен и устойчив способ за изгаряне на биомаса от използването на дървесни пелети в битови инсталации и би следвало да се предвиди дерогация за него.
 
Финландия и Швеция, които са най-сериозните потребители на биомаса в Европа, използват пелети предимно в ефективни когенерационни инсталации, но това не е така в Италия, Дания или Германия, където пелетите обикновено се изгарят в индивидуални котли.

     
Източник: ЕП; Снимка Dreamstime

Ключови думи: ВЕИ   биомаса   субсидии   директива за ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...