Powerindustry Bulgaria  

Свободният капацитет на IGB ще се търгува на две платформи от 1 октомври

21.09.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Независимият преносен оператор ICGB, отговорен за търговската експлоатация на интерконектора Гърция - България, ще предлага на търгове свободния капацитет по тръбата, считано от 1 октомври 2022 г., съобщиха от компанията.

Междусистемната газова връзка започва работа с общ капацитет от 3 млрд. м3/г. Около половината – 1,57 млрд. м3/г., вече са резервирани по дългосрочни споразумения, достигащи до 25 години. Останалият наличен капацитет ще бъде предлаган чрез търгове на две от водещите платформи за резервация на капацитет – PRISMA и RBP. ICGB вече е подписала договори с двете платформи и е регистрирана като оператор на преносна система.

Всички търгове ще се провеждат съгласно Тръжния календар на Европейската мрежа на операторите на преносни системи (ЕМОПС). За точката на междусистемно свързване на ICGB с DESFA и Трансадриатическия газопровод (TAP) в Комотини ICGB ще предлага следните продукти през PRISMA: Входен твърд капацитет (в права посока) и Изходен прекъсваем капацитет (в обратна посока).

За точката на междусистемно свързване в Стара Загора между мрежата на Булгартрансгаз и газопровода IGB ICGB ще предлага следните продукти през RBP: Изходен твърд капацитет (в права посока) и Входен прекъсваем капацитет (в обратна посока). 

Всички заинтересовани лица могат да се регистрират съгласно процедурата, публикувана на корпоративния уебсайт на ICGB.

При активен пазарен интерес към резервиране на наличния капацитет на газопровода се очаква общият капацитет на IGB да се увеличи, достигайки до 5 млрд. м3/г.

Това може да се постигне чрез изграждане на компресорна станция в Комотини, Гърция. Такъв план вече е получил одобрение от гръцкия национален преносен оператор DESFA и се очаква станцията да бъде завършена едновременно с въвеждането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ (LNG) край гръцкия град Александруполис, допълват от ICGB.

     
Източник: ICGB

Ключови думи: ICGB   IGB   интерконектор   газопровод   капацитет за пренос  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...