Powerindustry Bulgaria  

ТЕЦ Бобов дол ще изгражда собствен фотоволтаичен парк

27.09.2022   |   Проекти
 

ТЕЦ Бобов дол получи разрешително за изграждането на собствен фотоволтаичен парк, който ще се използва за производство на зелен водород – напълно безвредно за околната среда гориво за централата, и така ще се избягват вредните емисии в атмосферата, съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов.

Цялата инвестиция е над 100 млн. лв., за около 100 мегавата, а централата работи в оптималния си режим с два блока по 300 мегавата за час общо. Работи се по диверсификацията на горивната база за централата, която сега използва въглища и биомаса (слама), допълва инж. Спасов.
 
Фотоволтаичният парк ще е на площ от около 1400 декара, на бившия сгуроотвал на ТЕЦ край село Каменик. Избран е и доставчик на необходимото оборудване – слънчеви панели, носещи конструкции и др. Предстои в близките дни да бъде сключен договор, а самите доставки да започнат през ноември. Целият парк трябва да бъде завършен до 2025 г.
 

     
Източник: БНР; Снимка: ТЕЦ Бобов дол

Ключови думи: ТЕЦ Бобов дол   фотоволтоичен парк   зелен водород   ВЕИ  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Проекти

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...