Powerindustry Bulgaria  

Интерконекторът с Гърция започна успешно търговска експлоатация

04.10.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Междусистемната газова връзка Гърция - България започна търговска експлоатация в 7:00 ч. на 1 октомври. Въвеждането на ключовия газопровод в експлоатация съвпадна с първия ден на новата газова година и на отоплителния сезон, съобщават от ICGB.

Първите количества газ по интерконектора постъпиха в началото на газовия ден от Трансадриатическия газопровод (ТАР). IGB свърза успешно националните газопреносни мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора. Общият капацитет, с който газопроводът стартира работа, е 3 млрд. куб. м. годишно.

Председателят на ЕК и редица държавни глави приветстваха приемането на първите количества природен газ по IGB по време на официално събитие, което се проведе по-късно през деня в София.

"Днешният ден е от огромно значение за нас - отбелязваме търговския старт на един стратегически енергиен проект, чиято важност надхвърля националните граници на Гърция и България. С пускането на IGB в експлоатация навлизаме в ключов етап от развитието на енергийната система на региона и правим огромна крачка напред към по-силна, по-свързана и независима Европа", заяви изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева.

"Днешният старт на търговска експлоатация на интерконектора бележи нов етап от развитието на този знаков проект между Гърция и България. Днес е началото на новата газова година и началото на отоплителния сезон – сигурен съм, че бизнес и битовите потребители в родните ни страни ще почувстват осезаемо ефекта от функционирането на IGB. Това означава сигурни, диверсифицирани доставки на природен газ и повишена конкуренция на енергийния пазар. Неминуемо това ще се отрази положително и на крайните цени", заяви Георгиос Сатлас, изпълнителен директор на ICGB.

Очаква се през месец октомври по газопровода да постъпят количества газ от 888 801 MWh. Половината от целия капацитет на газопровода вече е резервиран по дългосрочни договори до 25 г., а останалият свободен капацитет се предлага на две независими европейски платформи, считано от 30 септември. По интерконектора постъпват пълните количества по договора на България с Азербайджан за 1 млрд. куб. м годишно.

Междусистемната газова връзка между Гърция и България има възможност за увеличаване на капацитета до 5 млрд. куб. м годишно, което ще позволи и реверсивен поток в посока Стара Загора – Комотини. За целта се планира изграждане на компресорна станция в Комотини, която да е готова през 2024 г., едновременно с въвеждането на експлоатация на терминала за природен газ до гръцкия град Александруполис, уточняват от ICGB.

     
Източник: ICGB

Ключови думи: ICGB   IGB   интерконектор   газопровод   газопреносна мрежа   

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...