Powerindustry Bulgaria  

ДП РАО беше домакин на годишната техническа среща на DISPONET

11.10.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Ръководен от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) екип от експерти по погребване на радиоактивни отпадъци от цял свят взе участие в техническа среща на Международната мрежа за погребване на нискоактивни отпадъци (DISPONET), която се проведе в периода 3 - 7 октомври 2022 г. в Информационния център по извеждане от експлоатация на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО), съобщиха от дружеството.

Форумът предостави на членовете на мрежата DISPONET възможност да споделят последните разработки в своите програми и да представят националния напредък по отношение на погребването на радиоактивни отпадъци (РАО) във всяка от страните участнички – Канада, Германия, Бразилия, Естония, Азербайджан, Иран, Кения, Литва, Нигерия, Пакистан, Малайзия, Румъния, Словакия, Швеция, Украйна, САЩ, Великобритания и Обединените арабски емирства.

Международният екип посети Съоръжението за плазмено изгаряне в Специализирано поделение "Извеждане от експлоатация 1-4 блок", както и Склада за временно съхранение на РАО в Специализирано поделение "Радиоактивни отпадъци". Посещението на строителната площадка на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци на площадка "Радиана" осигури възможност на участниците в срещата да видят най-съвременното съоръжение за погребване на РАО от приповърхностен тип в процес на изграждане и да коментират важни съображения, свързани със затварянето и последващия мониторинг на хранилища от подобен тип.

Професионалните коментари по време на срещата са основополагащи за публикация на МААЕ в процес на разработка, наречена "Разглеждане на проекта за затваряне на хранилища за РАО от приповърхностен тип". Този технически документ се фокусира върху аспектите на дизайна, важни за затварянето на хранилища от този тип, особено по отношение на периода на институционален контрол. Посещението на място даде отлична възможност за членовете да обсъдят погребването на радиоактивни отпадъци в практическа среда.

"МААЕ е много благодарна за домакинството и експертната подкрепа, предоставени от ДП РАО", каза във финалната част Джералд Вестерман, научен секретар на форума от страна на МААЕ, и обобщи: "Смятам тази седмица за изключително ползотворна за всички участници. Всяка държава представи достъпно и разбираемо своя напредък по отношение на погребването на РАО. Надявам се, че до следващата среща на DISPONET в Канада отново ще отчетем напредък и пожелавам ползотворна работа на всички!"

     
Източник: ДП РАО

Ключови думи: ДП РАО   МААЕ   DISPONET   радиоактивни отпадъци   ядрена енергетика  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...