Powerindustry Bulgaria  
TLL Media
TLL Media

Европейски алианс ще обединява фотоволтаичната индустрия

20.10.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

ЕК стартира създаването на Европейски алианс на соларната фотоволтаична индустрия. Целта е да се подпомогне развитието на производствените технологии за иновативни фотоволтаични продукти и компоненти. Това ще допринесе за ускоряване на внедряването на соларна енергия в ЕС и за подобряване на устойчивостта на енергийната система на Съюза, съобщават от ЕК.

Алиансът е една от конкретните инициативи на Стратегията на ЕС за соларна енергия, приета през май 2022 г. като част от плана REPowerEU, която ще помогне на ЕС да достигне над 320 GW новоинсталирани фотоволтаични мощности до 2025 г. и почти 600 GW до 2030 г. Следващата стъпка ще бъде публикуване на покана за членство в Алианса през ноември.

"За да постигнем целите на Европа за възобновяема енергия — и за да избегнем смяната на зависимостта от руските изкопаеми горива с нови зависимости — ние стартираме индустриален съюз за соларна енергия. С подкрепата на алианса ЕС може да достигне 30 GW годишен капацитет за производство на соларна енергия до 2025 г. в цялата верига на стойността на фотоволтаици. Алиансът ще насърчи иновативната и създаваща стойност промишленост в Европа, което ще доведе до създаване на работни места тук. Фотоволтаичната индустрия в Европа вече е създала над 357 000 работни места. Имаме потенциал да удвоим тези цифри до края на десетилетието", заявява комисар Тиери Бретон, отговарящ за единния пазар.

Веднъж създаден, Алиансът ще обедини индустриални участници, изследователски институти, асоциации на потребителите, НПО и други заинтересовани страни с интерес към соларния фотоволтаичен сектор. Той ще изготви план за действие и ще се ангажира с ЕС и държавите членки по въпроси, засягащи научни изследвания и иновации, технологии, промишлена верига за доставки, суровини, достъп до финансиране, доставчици, международни партньорства, устойчивост на глобалната верига за доставки, кръгова икономика, развитие на умения.

Предвижда се Solar Photovoltaic Industry Alliance да стартира дейността си до края на годината. Комисията ще работи с EITInnoEnergy за създаването му, като се основава на успешния опит на Batteries Alliance.

Комисията вече има натрупан положителен опит по отношение на индустриалните съюзи. Например Battery Alliance оказва съществена роля, за да гарантира, че Европа може да посрещне до 90% от своето търсене на батерии, произведени в Европа, до 2030 г. European Clean Hydrogen Alliance подпомага развитието на капацитета за производство на водород в Европа.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   ВЕИ   фотоволтаична индустрия   индустриални съюзи  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Интер Експо Център
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииЕкспертноПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...