Powerindustry Bulgaria  

ICGB и Linden сключиха дългосрочен договор за пренос на природен газ

25.10.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Независимият преносен оператор ICGB, който експлоатира търговски интерконектора Гърция-България, сключи договор за пренос на природен газ с американската компания Linden Energy. Споразумението е за период от 20 години, съобщават от ICGB. 

Linden Energy е базирана в САЩ компания със стратегически интереси на регионалния пазар на природен газ. Компанията наскоро финализира дялово участие в един от най-големите доставчици на природен газ за България и обяви плановете си за изграждане на съоръжение за регазификация в Албания.

При пазарния тест за обвързващ интерес към резервиране на капацитет от интерконектора Гърция-България, който се проведе през 2016 г., Linden Energy подписа дългосрочно споразумение за запазване на капацитет по IGB. В началото на октомври 2022 г., в синхрон със старта на търговската експлоатация на интерконектора, ICGB и Linden Energy препотвърдиха резервирания твърд капацитет в посока Гърция-България за период от 20 години. 

Включването на още един търговец с подписано споразумение за пренос на газ по газопровода има положителен ефект върху тарифата за пренос по IGB. Това е в полза и на крайните потребители в България, тъй като от 1 октомври т. г. близо една трета от вътрешното потребление на природен газ в страната се осигурява чрез доставки по IGB, коментират от ICGB.

Интерконекторът е с общ капацитет от 3 млрд. куб. м годишно, като повече от половината вече е резервиран по дългосрочни договори до 25 г. Останалият свободен капацитет се предлага на търгове на две от водещите европейски платформи – PRISMA и RBP.

     
Източник: ICGB

Ключови думи: ICGB   Linden Energy   газопровод   интерконектор   природен газ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииЕкспертноПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...