Powerindustry Bulgaria  

ЕС отчита ръст в потреблението на въглища за сметка на газ при производството на електроенергия през второто тримесечие

25.10.2022   |   Реализации
 

Второто тримесечие на 2022 г. е белязано от въздействието на събитията от войната срещу Украйна, високите цени на енергийните суровини (основно на газа, но също и на въглищата), намалените потоци на тръбен газ и несигурността на пазарите по отношение на доставките на газ в Европа. Високите цени на газа, по-малката наличност на ядрени мощности и слабото производство на енергия от водноелектрически централи поради засушаването оказват допълнителен натиск върху пазара на електроенергия през разглеждания период. Това са част от акцентите в регулярния преглед на търговията с електроенергия в ЕС, който прави Европейската обсерватория на енергийните пазари към ГД Енергетика на ЕК. 

Високите цени на енергийните суровини (газ и въглища) обусловят високи цени на едро на електроенергията и волатилност. Най-големи увеличения на цените на годишна база в държавите членки са регистрирани във Франция (+254%), Гърция (238%) и Италия (+234%).

Потреблението на електроенергия в ЕС отбелязва малък спад (-0,4 %) в сравнение с миналогодишните нива през второто тримесечие на  2021 г. Той се дължина високите цени на електроенергията и последвалото намаляване на промишленото търсене, въпреки увеличаването на икономическата активност, сочи още докладът.

Делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в производствения микс нараства до 43%, изпреварвайки изкопаемите горива (36%). Производството на електроенергия от ВЕИ бележи ръст от 2% (+5 TWh) на годишна база в резултат на по-голямото количество генерирана слънчева и вятърна енергия. Производството на електроенергия от ВЕЦ регистрира спад с 16% (-15 TWh) на годишна база.

Производството на електроенергия от твърди и лигнитни въглища се увеличава с 19% (+15 TWh), докато производството на газ, което е по-малко интензивно по отношение на емисиите на CO2, спада със 7% (-7 TWh). Въз основа на предварителни оценки, въглеродният отпечатък на енергийния сектор на ЕС през второто тримесечие на 2022 г. е нараснал с 10% в сравнение с второто тримесечие на предходната година.

Високите цени на електроенергията на едро са в основата на повишаването на потребителските сметки на домакинствата и тези на промишления сектор, отбелязват още в доклада.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Пазари на електроенергия   въглища   енергийни суровини   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...