Powerindustry Bulgaria  

България и Северна Македония подписаха споразумение за свързване на газопреносните системи

01.11.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" и операторът на газопреносната система на Република Северна Македония "ГА-МА" подписаха споразумение за междусистемно свързване за точката Кюстендил/Жидилово, информират от Министерството на енергетиката.

Подписването на споразумението става възможно след положените значителни усилия от екипите на двата оператора за създаване на ясни и прозрачни правила и процедури за заявяване и разпределение на количествата. Документът създава възможност на навлизане на нови участници на газовия пазар в Северна Македония и е от ключова важност за диверсификацията и повишаването на сигурността на доставките на природен газ в Северна Македония, за която Кюстендил/Жидилово е единствената входна точка. 

Република Северна Македония няма собствени газови находища и хранилище за природен газ и разчита изцяло на преноса през България за гарантиране на необходимите количества за страната, допълват от министерството.

Точката за междусистемно свързване Кюстендил/Жидилово не е нова, но споразумението предвижда повишаване на техническия капацитет за пренос на газ към Северна Македония с 500 хил. куб. м дневно (от 2,5 на 3,0 млн. куб. м дневно) или увеличение със 182 млн. куб. м годишно. Потреблението на страната на годишна база е около 300 млн. куб. м.

Чрез добре развитата газова инфраструктура на "Булгартрансгаз" и междусистемната свързаност с всички съседни страни на пазарните участници (търговци и потребители) в Северна Македония се осигурява достъп до значителни количества газ от алтернативни източници – от терминалите за втечнен газ в Югоизточна Европа, тръбопроводен газ от Азербайджан и др. Освен това Северна Македония ще има възможност да се възползва и от услуги по съхранение на природен газ в подземното газохранилище "Чирен", което е предпоставка както за създаване на резерви, така и за постигане на оптимални цени на газа при гъвкаво управление на портфолиото на доставки, се казва още в съобщението.

     
Източник: МЕ

Ключови думи: Булгартрансгаз   Северна Македония   междусистемна връзка   газопровод   пренос на газ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...