Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Нов международен проект създава платформа за споделено ползване на енергия от ВЕИ

01.11.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В средата на месец септември 2022 г. в Атина стартира новият проект по програма "Хоризонт Европа" – ENFLATE. 30-те партньори в консорциума по проекта, между които е и Електроенергийният системен оператор на България (ЕСО), наред с участници от Гърция, Белгия, Германия, Франция, Испания, Швеция и Швейцария, се събраха, за да обсъдят съвместните си действия през следващите четири години. В този период ще бъде разработена и внедрена мащабна платформа за обмен на данни за произведената чиста електроенергия, която е ориентирана към потребителите, съобщават от ЕСО.

Общата цел на ENFLATE е постигането на по-голям дял на чистата енергия и споделено използване на източниците на възобновяема енергия, едновременно с намаляване на оперативните разходи на мрежите и увеличаване на финансовите ползи. Предвидените мерки по проекта са в съзвучие с глобалните действия за постигане на климатична неутралност в страните от ЕС до 2050 г. чрез декарбонизация на енергийната система и насърчаване на електрификацията при отоплението и транспорта. 

Очаква се проектът да надгради вече съществуващи решения и да осигури средства за ефективно управление на електроенергийния обмен на регионално, национално и европейско ниво. Планира се постигането на икономически ефективна търговия с енергия чрез подобряване на комуникацията в процеса с участието и на активните потребители.

В тази връзка е необходимо ускорено изграждане на "интелигентни мрежи ", които да допринесат за балансираното управление на електропреносните системи в условията на нарастващ дял на произведена от възобновяеми енергийни източници електроенергия.

Проектът ENFLATE се съфинансира с близо 7,7 млн. евро от Програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа" на ЕС, а общият бюджет за реализиране на мерките е в размер на над 14 млн. евро, се казва още в съобщението.

     
Източник: ЕСО

Ключови думи: ЕСО   Хоризонт Европа   ENFLATE   чиста енергия   споделено ползване   ВЕИ   регионално сътрудничество  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...