Powerindustry Bulgaria  

Отварят процедурата за ВЕИ и локално съхранение на енергия за бизнеса по ПВУ

16.11.2022   |   Проекти
 

До дни Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще обяви за обществено обсъждане най-чаканата, трета процедура от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия с бюджет от 200 млн. лв, съобщават от министерството.

Очаква се висок интерес към мярката за ВЕИ от страна на малките и средни предприятия. Чрез нея те ще могат да постигнат енергийна независимост, като изградят система с фотоволтаични панели и батерии за съхранение на енергията, която ще ползват за производствените си нужди. Половината от инвестицията ще се финансира от ПВУ, пояснява Калин Маринов, зам.-директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" (ГД ЕФК) в МИР.

В момента достъпна за кандидатстване е втората процедура от ПВУ за "ИКТ решения и киберсигурност" за 30,6 млн. лв., по която досега са подадени над 3000 предложения от фирмите за близо 60 млн. лв. По нея мерките за дигитализация, киберсигурност и информационни технологии ще бъдат плащани 100% от ПВУ, без нужда от съфинансиране от фирмите. Срокът за подаване на проекти е до 19 декември.

В следващите седмици се очаква одобрение от ЕК и на Програмата "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" с бюджет от 2,14 млрд. лв. Тя е нова за България и има за цел да преодолее пропастта между българския бизнес и научните организации. По нея ще се финансират дигитални решения и научни разработки както в бизнеса, така и в публичните организации, допълват от министерстовто.

     
Източник: МИР; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: МИР   ПВУ   ВЕИ   батерии   съхранение на енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Проекти

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...