Powerindustry Bulgaria  

Солвей Соди ще изгражда парогенераторна централа, захранвана с местни алтернативни горива

25.11.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Солвей Соди, чрез новосъздадената си дъщерната компания Девня Енерджи, внесе писмо за инвестиционно намерение в РИОСВ - Варна за изграждане на  инсталация за производство на пара, която ще използва алтернативни горива в завода за калцинирана сода в Девня. Съоръжението ще замести сегашната инсталация за пара, която използва вносни твърди горива. Този проект е важна стъпка от ангажимента на компанията за прекратяване използването на твърди горива и намаляване на CO2 емисиите, съобщават от дружеството.

Новата инсталация в Девня ще използва алтернативни горива от предварително третирани неопасни местни отпадъци и/или биомаса, като по този начин ще замени твърдите горива с устойчиви, местни възобновяеми ресурси. Проектът ще създаде нов подход за оползотворяване на нерециклируемите отпадъци в Североизточна България. Ще се използват най-малко 300 хил. тона депонирани отпадъци годишно, като по този начин ще се избегнат нарастването на общинските депа и свързаните с тях емисии на метан. Потенциалното използване на отпадна биомаса от местни източници се очаква да намали допълнително емисиите и оперативните разходи на земеделските производители, допълват от компанията.    

Предвижда се инвестицията да допринесе за значителното намаляване на въглеродния отпечатък на завода и за доближаване до най-строгите европейски стандарти за чистота на въздуха. Известни са стотици примери за подобни инсталации в Европа, разположени в непосредствена близост или в самите населени места, използвани както за отопление, така и за индустриални нужди. Новото съоръжение ще бъде изградено в съответствие с най-добрите съществуващи технологии и ще използва система за пречистване на димни газове, която е патентована от групата Солвей и очиства 99% от замърсителите във въздуха.

С подкрепата на държавата проектът ще даде възможност на Солвей Соди да допринесе за ефективното управление на отпадъците и да запази конкурентоспособността си, като в същото време ще създаде нови работни места, се казва още в съобщението.

     
Източник: Солвей Соди

Ключови думи: Солвей Соди   парогенераторна централа   ВЕИ   биомаса   управление на отпадъци   алтернативни горива  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Проекти
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...