Powerindustry Bulgaria  

Съоръжение за зелена енергия захранва сградата на общината в Банско

28.11.2022   |   Начало»Тенденции
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Община Банско изгради фотоволтаична централа за собствени нужди с обща мощност до 35 kW, монтирана върху покрива на сградата на общинската администрация. Инсталацията е реализирана по проект на Национален доверителен екофонд (НДЕФ) чрез Програма "Микропроекти за климата" на обща стойност 61 652 лв., от които 50 хил. лв. са финансирани от НДЕФ, а останалите – от община Банско, съобщават от администрацията.

Общата цел на проекта е насочена към създаване на устойчив модел за производство и потребление на енергия при балансирано оползотворяване на конвенционални и възобновяеми енергийни ресурси на основата на съвременни и иновативни енергийни технологии.

Използването на соларна енергия ще позволи на община Банско да бъде по-малко зависима от електропреносната мрежа и ще намали сметките за електроенергия.

Не на последно място по значение е намаляване на замърсяването на въздуха при използването на твърдо гориво. Това е важно не само за жителите на града, но има отражение и върху туристическия бизнес, тъй като активният туристически сезон съвпада с отоплителния, а качеството на въздуха е важен фактор за привличане на туристи.

Проектът за фотоволтaична централа е резултат от последователната политика, ориентирана към устойчиво и екологично развитие на общината. Като примери могат да бъдат посочени преминаването към безхартиен документооборот в администрацията, изградената топлоцентрала на биомаса, кампаниите за разделно събиране на различни видове отпадъци, образователни проекти и много други, се казва още в съобщението.

     
Източник: Община Банско

Ключови думи: Община Банско   фотоволтаична инсталация   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Тенденции

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...