Powerindustry Bulgaria  

Съоръжение за зелена енергия захранва сградата на общината в Банско

28.11.2022   |   Начало»Тенденции
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Община Банско изгради фотоволтаична централа за собствени нужди с обща мощност до 35 kW, монтирана върху покрива на сградата на общинската администрация. Инсталацията е реализирана по проект на Национален доверителен екофонд (НДЕФ) чрез Програма "Микропроекти за климата" на обща стойност 61 652 лв., от които 50 хил. лв. са финансирани от НДЕФ, а останалите – от община Банско, съобщават от администрацията.

Общата цел на проекта е насочена към създаване на устойчив модел за производство и потребление на енергия при балансирано оползотворяване на конвенционални и възобновяеми енергийни ресурси на основата на съвременни и иновативни енергийни технологии.

Използването на соларна енергия ще позволи на община Банско да бъде по-малко зависима от електропреносната мрежа и ще намали сметките за електроенергия.

Не на последно място по значение е намаляване на замърсяването на въздуха при използването на твърдо гориво. Това е важно не само за жителите на града, но има отражение и върху туристическия бизнес, тъй като активният туристически сезон съвпада с отоплителния, а качеството на въздуха е важен фактор за привличане на туристи.

Проектът за фотоволтaична централа е резултат от последователната политика, ориентирана към устойчиво и екологично развитие на общината. Като примери могат да бъдат посочени преминаването към безхартиен документооборот в администрацията, изградената топлоцентрала на биомаса, кампаниите за разделно събиране на различни видове отпадъци, образователни проекти и много други, се казва още в съобщението.

     
Източник: Община Банско

Ключови думи: Община Банско   фотоволтаична инсталация   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Тенденции
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...