Powerindustry Bulgaria  

За присъединяването на нови ВЕИ мощности са необходими допълнителни инвестиции в мрежите

07.12.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

През последната година и половина се наблюдава значително нарастване на заявленията за присъединяване на нови ВЕИ мощности към разпределителната мрежа на Енерго-Про, което предопределя бъдещото развитие на мрежите с цел тяхното адаптиране към новите условия на експлоатация, рехабилитация и разширяване, съобщават от Енерго-Про. 

Особено засилен е инвеститорският интерес за изграждане на фотоволтаични съоръжения в слабо заселени и обезлюдени региони от североизточната част на страната, където потреблението на електроенергия е силно намалено, дори липсва, и на практика няма предвиден наличен капацитет за трансформация и пренос на енергия.

За да бъде ефективно и възможно бързото присъединяване на нови производствени мощности, които произвеждат електроенергия за пренос по мрежата, е необходимо със същия темп и интензивност да се направят нови инвестиции, които да осигурят капацитет на съоръженията за трансформиране и пренос на произведената енергия. Това са допълнителните капиталови разходи, които са свързани със "зеления преход" в сектора. Липсата на синхрон и планиране между присъединяването на малки ВЕИ производители и осигуряване на средства за инвестиции и реалното им влагане в мрежата се явява основният фактор за забавяне на процесите по преход към екологично чисто производство.

Към настоящия момент от операторите на мрежи се изисква все по-бързо присъединяване към мрежите на новите производители, но нито регулаторната ценова рамка, нито действащите законови процедури позволяват навременното и ритмично обновяване на мрежовата инфраструктура с оглед разпределение на произведената ВЕИ енергия. Точно в това се крие големият риск за енергийната сигурност на страната и за качественото и непрекъснато доставяне на енергия за клиентите.

Мрежовите оператори на територията на страната работят в условията на регулирани приходи и контрол на инвестиционните разходи, в съчетание с провеждане на дълги и тромави ЗОП процедури, отбелязват от Енерго-Про. 

Изчисленията показват, че необходимите инвестиции за подмяната на мрежови елементи и рехабилитация на съществуващи такива, свързани с подадените искания за присъединяване и включване на нови производствени мощности от възобновяема енергия, са с около 14 пъти по-висока стойност спрямо утвърдената от КЕВР инвестиционна програма. Допълнителните инвестиции в разпределителните мрежи ще доведат до допълнителна финансова тежест за всички ползватели на разпределителните мрежи, изразяваща се в ръст на мрежовите тарифи за всички крайни потребители.  

С предвидените изменения в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) се цели улесняване на присъединяването на нови ВЕИ мощности, което включва облекчаване на процедурите за издаване на разрешение и съкращаване на сроковете за присъединяване. Предложените по-кратки срокове обаче не кореспондират с нуждата от реконструкция на мрежата или изграждане на нови съоръжения за присъединяване, което може да доведе до нарушения в качеството на доставяната електроенергия, както и до изчерпване на мрежовия капацитет, смятат от Енерго-Про.

     
Източник: Енерго-Про

Ключови думи: Енерго-Про   ВЕИ   ЗЕВИ   инвестиции   разпределителна мрежа   ЕРП  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...