Powerindustry Bulgaria  

Европа вече има единен пазар на електроенергия в сегмент в рамките на деня - 07.12.2022

07.12.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Номинираните оператори на пазара на електрическа енергия (НОПЕ) и Операторите на преносни системи (ОПС), участващи в пазарното обединение "В рамките на деня" в Европа (SIDC - с предишно наименование XBID), потвърждават успешния старт на четвъртата вълна на обединението, съобщават от Българската независима енергийна борса (БНЕБ)..

Считано от 29 ноември 2022 г., през границите на Гърция и Словакия (Гърция - Италия и Гърция - България, както и Словакия - Чехия, Словакия - Унгария, Словакия - Полша) вече се разпределя трансгранична преносна способност посредством непрекъсната търговия в SIDC.

"С това обединение на практика имаме единен пазар на електрическа енергия в ЕС на сегмента "В рамките на деня". България е част от него вече три години и Енергийната борса оперира изключително успешно в рамките на обединението", каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

Към момента SIDC обединява пазарите за непрекъсната търговия "В рамките на деня" на 25 страни: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

Пазарното обединение "В рамките на деня" се базира на обща IT система с общи модули за подаване на оферти, за управление на капацитети и за доставки. Тя позволява да се сключват сделки между търговски участници в различни пазарни зони в рамките на пазарното обединение, докато има наличен свободен преносен капацитет. Системата позволява както експлицитното разпределение на преносни способности (одобрено от съответните регулаторни органи), така и имплицитно непрекъснато разпределение. Тази функционалност е в синхрон с Европейския целеви модел за интегриран пазар "В рамките на деня ".

Разширяването на европейския пазар "В рамките на деня" е ключов компонент от процеса на завършване на Европейския вътрешен пазар на енергия. С нарастващия дял на мощностите с непостоянна генерация в европейския енергиен микс, свързването на пазарите "В рамките на деня" чрез трансгранична търговия е изключително важен инструмент за пазарните участници за поддържане на балансирани позиции. Целта на инициативата пазарно обединение "В рамките на деня" е да се повиши ефективността на търговията в рамките на деня, се казва още в съобщението.

     
Източник: БНЕБ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БНЕБ   пазар на електроенергия   единен пазар   SIDC  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...