Powerindustry Bulgaria  

ЕК даде старт на Европейския алианс на фотоволтаичната индустрия - 14.12.2022

14.12.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската комисия, заедно с индустриални участници, изследователски институти, асоциации и други заинтересовани страни, обяви официално създаването на Европейския алианс на фотоволтаичната индустрия, съобщават от ЕК.

Алиансът ще помогне за диверсификация на доставките в сектора и разширяване на фотоволтаичната индустрия в ЕС. Непосредствените приоритети на ЕК и страните от Алианса за 2023 г. са формулирани в съвместно изявление.

Увеличаването на вътрешния производствен капацитет на ЕС ще е от ключово значение за ЕС с оглед постигане на целите на REPowerEU за достигане на новоинсталираните фотоволтаични мощности до 320 GW през 2025 г. и почти 600 GW до 2030 г.

Новият алианс одобри целта за достигане на 30 GW европейски производствен капацитет до 2025 г. по цялата верига на стойността. Постигането на тази цел ще осигури 60 млрд. евро БВП годишно в Европа и създаването на над 400 хил. нови работни места.

Основна задача на Алианса ще бъде осигуряването на инвестиционни възможности за сектора, както и съгласуване на инвестициите от ЕС, националните и частните инвестиции, включително националните планове за възстановяване и устойчивост. Целта е разработване и пускане на пазара на иновативни и конкурентоспособни фотоволтаични продукти, произведени в Европа.

Друга важна насока е създаването на благоприятна среда за европейската фотоволтаична индустрия чрез преодоляване на административните пречки, опростяване на процедурите за издаване на разрешителни за нови производствени обекти и др. 

Също така ще се подкрепя устойчивостта и кръговият характер на цялата верига на стойността, ще се идентифицират водещи иновации, включително чрез финансиране на научни изследвания, ще се търсят пътища за справяне с недостига на работна ръка и умения в сектора. 

Важен приоритет в работата на Алианса е разнообразяването на доставките и изграждането на устойчивост във веригата на снабдяване чрез намиране на алтернативни доставчици и бъдещи партньорства, за да се намалят настоящите зависимости на Европа.

Водеща политическа роля в Алианса ще има ЕК, която ще контролира и подпомага работата му. Секретариатът ще се ръководи от EIT InnoEnergy.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   Европейски алианс   фотоволтаична индустрия   диверсификация на доставките  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...