Powerindustry Bulgaria  

Изследователи направиха революционна крачка в областта на термоядрения синтез

За първи път изследователи от Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" (LLNL) успяват да постигнат нетно увеличение на произведената енергия при термоядрен синтез, съобщават от Министерството на енергетиката на САЩ (DOE).

С проведения на 5 декември експеримент с контролиран термоядрен синтез за първи път се постига повратната точка, известна като енергийна рентабилност, което означава, че произведената енергия от синтеза надвишава количеството енергия, използвана за осъществяване на процеса. 

"Това е забележително постижение за изследователите от Ливърмор и този крайъгълен камък несъмнено ще предизвика още нови открития", коментира министърът на енергетиката на САЩ Дженифър М. Гранхолм.

За да реализира своята концепция, LLNL изгражда серия от все по-мощни лазерни системи, довели до създаването на националната база National Ignition Facility (NIF) – най-голямата и мощна лазерна система в света. NIF, разположена в LLNL в Ливърмор, Калифорния, е с размерите на стадион и използва мощни лазери, за да създаде температури и налягане като тези в ядрата на звезди и при ядрени експлозии.

С резултат от 3,15 MJ произведена енергия, експериментът на NIF надминава с 2,05 MJ прага на термоядрения синтез, с което потвърждава фундаменталната научна основа в областта на инерционната термоядрена енергия (IFE). За постигането на достъпна IFE технология за захранване на домове и предприятия, е необходимо да продължи работата по научните и технологични разработки, а Министерството на енергетиката в момента рестартира широкообхватна, координирана IFE програма в САЩ. В съчетание с инвестиции от частния сектор, има много импулс за стимулиране на бързия напредък към комерсиалното приложение на термоядрения синтез, се казва още в съобщението.

     
Източник: DOE; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: DOE   термоядрен синтез   чиста енергия   ядрена енергетика  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Технологии
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...