Powerindustry Bulgaria  

Изследователи направиха революционна крачка в областта на термоядрения синтез - 15.12.2022

За първи път изследователи от Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" (LLNL) успяват да постигнат нетно увеличение на произведената енергия при термоядрен синтез, съобщават от Министерството на енергетиката на САЩ (DOE).

С проведения на 5 декември експеримент с контролиран термоядрен синтез за първи път се постига повратната точка, известна като енергийна рентабилност, което означава, че произведената енергия от синтеза надвишава количеството енергия, използвана за осъществяване на процеса. 

"Това е забележително постижение за изследователите от Ливърмор и този крайъгълен камък несъмнено ще предизвика още нови открития", коментира министърът на енергетиката на САЩ Дженифър М. Гранхолм.

За да реализира своята концепция, LLNL изгражда серия от все по-мощни лазерни системи, довели до създаването на националната база National Ignition Facility (NIF) – най-голямата и мощна лазерна система в света. NIF, разположена в LLNL в Ливърмор, Калифорния, е с размерите на стадион и използва мощни лазери, за да създаде температури и налягане като тези в ядрата на звезди и при ядрени експлозии.

С резултат от 3,15 MJ произведена енергия, експериментът на NIF надминава с 2,05 MJ прага на термоядрения синтез, с което потвърждава фундаменталната научна основа в областта на инерционната термоядрена енергия (IFE). За постигането на достъпна IFE технология за захранване на домове и предприятия, е необходимо да продължи работата по научните и технологични разработки, а Министерството на енергетиката в момента рестартира широкообхватна, координирана IFE програма в САЩ. В съчетание с инвестиции от частния сектор, има много импулс за стимулиране на бързия напредък към комерсиалното приложение на термоядрения синтез, се казва още в съобщението.

     
Източник: DOE; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: DOE   термоядрен синтез   чиста енергия   ядрена енергетика  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ
Последно от Технологии
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...