Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Енергийната индустрия представи своите приоритети на Powers Summit

22.12.2022   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 20 декември т. г. за втори път форумът Powers Summit посрещна в София при пълна зала представителите на политически партии, работодателски организации, браншови асоциации, бизнеса, научния и гражданския сектор, съобщават организаторите. 

Всяка от петте основни теми беше представена в три последователни панела: 40 минутен дискусионен панел за представители на работодателски, браншови и индустриални организации; "лидерите говорят" за ясно и прагматично поставяне на проблеми и предлагане на решения; "чувам ви" – отговор на политиците за обобщаване на чутото и очертаване на бъдещи стъпки.
 
В сесията за енергетика взеха участие Валери Дреников – заместник-председател на Асоциация на търговците на енергия в България, доц. д-р инж. Иван Митев – председател на Българската минно-геоложка камара, Никола Газдов – председател на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (APSTE), д-р инж. Ивайло Найденов – изпълнителен директор на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). 

Панелистите формулираха три основни приоритета, около които се е обединила цялата индустрия при предварителните срещи и разговори, и се нуждаят от решения през следващите 6 до 12 месеца.

На първо място те посочиха необходимостта от повече реализъм в политиките и мерките за декарбонизация (по отношение на въглищните централи и поетите ангажименти) и премахване на административните бариери пред инвестициите в нови технологии.

Другите два пункта включваха създаване на справедлив и съгласуван със заинтересованите страни механизъм за прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854 и гарантиране действието на компенсаторния механизъм до края на 2023 г., като същевременно се подготви пазарна реформа, която да позволи осигуряване на дългосрочни договори за енергия за българските потребители.

В частта "лидерите говорят" изказване направи проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов – председател на Българска минно-геоложка камара.

Представителите на политическите партии, които взеха думата в третата част, бяха: Делян Добрев от ГЕРБ, Асен Василев от "Продължаваме промяната", инж. Георги Самандов от "Български възход".

"Чух добре трите приоритета и бих подкрепил всеки от тях. Най голям проблем е ангажиментът към плана за възстановяване и устойчивост. Тъй като потреблението расте всяка година, ние вероятно ще се превърнем във вносител", заяви в изказването си Делян Добрев.

"Европа върви към затваряне на въглищните централи. Отказът от производство на електроенергия от газ ще доведе до дефицит на системата. Нужно е извършване на сондажи за газ, за да се установят газовите ни находища", отбеляза Асен Василев.

"Основен проблем за населението е повишаването на стойността на потребителската кошница на гражданите. Преди реализирането на поставените цели, ни е необходима нова енергийна стратегия. Трябва да се мисли за ревизиране на енергийния пазар с цел справяне с дисбалансите", представи позицията си инж. Георги Самандов.

     
Източник: Webit.Foundation

Ключови думи: Powers Summit   декарбонизация   компенсаторен механизъм   сондажи за природен газ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...