Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Германска компания ще инвестира в соларен парк в Северозападна България

05.01.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Германската компания Профайн Енерджи официално потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в Северозападна България, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията (МИИ).

В министерството беше подписан протокол за намерение, който потвърждава инвестиционния интерес от страна на частната компания. Документът не поражда каквито и да било задължения за държавата. За компанията обаче е важно да официализира намеренията си по максимално публичен начин като конкретизира локацията на своя проект – на територията на язовир Огоста.

Към този момент намерението за инвестиция включва цялостен ремонт и възстановяване на язовирната стена на язовир Огоста, изграждане на плаваща фотоволтаична електроцентрала с капацитет в рамките на 500 - 1500 MWp и осигуряване на последваща дългосрочна експлоатация, поддръжка на язовира и електроцентралата. Предвижданията са инвестицията да надхвърли 1 млрд. евро, а инвеститорът се ангажира да използва български изпълнители за реализацията на мащабния проект.

На база на официално заявения интерес се сформира работна група с участието на отговорните институции, които ще разгледат проектното намерение, както и състоянието на язовира. 

Реализацията на подобен проект на язовирно съоръжение предполага провеждането на публичен конкурс, в който всички желаещи ще могат да участват. Това е инвестиция в бъдещето, защото говорим за производство на слънчева електроенергия по изцяло екологосъобразен начин, коментира министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Той подчерта, че към момента всичко е в начална фаза, но с подписания протокол за намерение се стартира процесът по проучване на законовите и административни процедури за реализацията на мащабната инвестиция.

     
Източник: МИИ

Ключови думи: МИИ   соларен парк   инвестиция   ВЕИ   фотоволтаична енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...