Powerindustry Bulgaria  

Доклад на МАЕ предвижда ръст в световното потребление на въглища през 2022 г. - 05.01.2023

05.01.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Нов доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) констатира на фона на енергийната криза увеличено търсене на въглища през 2022 г., което ще отбележи връх в глобалното потребление. Очаква се световното потребление на въглища да остане на подобни нива и през следващите години, в случай че не се предприемат по-големи усилия за ускоряване на прехода към чиста енергия.

Прогнозираният ръст на потреблението на въглища през 2022 г. е 1,2%., а обемът ще надхвърли 8 млрд. тона за годината, което е и нов рекорд спрямо последния регистриран през 2013 г.

Очакваното търсене на въглища през 2022 г. е много близко до прогнозата на МАЕ, публикувана преди година в Coal 2021. По-високите цени на природния газ на фона на глобалната енергийна криза доведоха до увеличаване на зависимостта от въглища за генериране на енергия. В същото време забавянето на икономическия растеж предизвика спад в търсенето, а производството на електроенергия от възобновяеми източници достигна нов рекорд. В Китай, най-големият потребител на въглища в света, горещата вълна и сушата увеличиха производството на електроенергия от въглища през лятото, въпреки че строгите ограничения за COVID-19 намалиха търсенето.

Трите най-големи производители на въглища в света – Китай, Индия и Индонезия – ще достигнат рекорди в производството през 2022 г. Докладът обаче отбелязва, че въпреки високите цени и благоприятните маржове за производителите на въглища, няма признаци за нарастващи инвестиции в ориентирани към износ въглищни проекти. Това отразява предпазливостта сред инвеститорите и минните компании относно средносрочните и дългосрочните перспективи за въглищата.

През следващите години се очаква търсенето на въглища да намалее в развитите икономики, тъй като възобновяемите енергийни източници все повече ги изместват при производството на електроенергия. Нововъзникващите и развиващите се икономики в Азия обаче вероятно ще увеличат използването на въглища, за да подпомогнат икономическия си растеж, независимо от нарастването на използваните възобновяеми енергийни източници.Очаква се Китай и Индия да окажат най-силно влияние върху световното търсене на въглища през следващите години, се казва още в доклада.

     
Източник: МАЕ

Ключови думи: МАЕ   въглища   пазарно проучване  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...