Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Проектът FlexiGrid демонстрира енергийни транзакции на гъвкави мрежови услуги

12.01.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Участниците в международния проект FlexiGrid отчетоха изпълнението на работните пакети по проекта на среща в Швейцария. FlexiGrid се реализира в България с участието на Енерго-Про, съобщават от енергийната компания.

Темата е особено актуална в контекста на очаквания нарастващ дял на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в енергийната структура. Повишената нужда от по-голям капацитет е предизвикателство за електроразпределителната мрежа по отношение на надеждност, стабилност и сигурност на доставките. Все по-голям дял от електроенергията ще се генерирана от ВЕИ, присъединени към мрежите за средно и ниско напрежение.

Като отговор на тези предизвикателства, проектът FlexiGrid предлага подобряване на работата на разпределителната мрежа чрез разработването на хардуерни и софтуерни решения. Единна платформа с отворен код ще интегрира различните решения, което ги прави оперативно съвместими с ИТ системите на мрежовите оператори.

По своята същност FlexiGrid е базиран в облак софтуер, който комуникира, мониторира и контролира набор от разпределени енергийни ресурси за създаване на интелигентни, гъвкави местни енергийни системи – от фотоволтаични системи и домашни батерии до зарядни станции на автомобили и интелигентни отоплителни системи.

Проектът в България е на етап демонстрация: на мониторинг, контрол и гъвкавост на мрежата; на функциониране на местен енергиен пазар за обмен на енергия и мрежови услуги; на енергийни транзакции между равноправни участници, базирани на блокчейн технология, на мерки за гъвкавост и услуги на електрическата мрежа, допълват от Енерго-Про.

     
Източник: Енерго-Про Варна

Ключови думи: Енерго-Про   енергийна мрежа   ВЕИ   енергийни транзакции   гъвкави мрежови услуги  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...