Powerindustry Bulgaria  

МИР отваря процедура за ВЕИ и локално съхранение на енергия за 200 млн. лв.

19.01.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

През месец февруари ще стартира кандидатстването по процедура "Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията" на стойност 200 млн. лв., която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Общественото обсъждане на процедурата беше обявено на 12 декември и приключи месец по-късно – на 12 януари, съобщават от Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Мярката е за изграждане на фотоволтаична система, при която соларните панели да бъдат монтирани върху покрива на даденото предприятие, фасадата му или на терена, на който се намира то. Батериите за локално съхранение на енергия ще могат да я съхраняват до няколко дни, а самата енергия ще се произвежда единствено и само за собствена употреба, без да може да се препродава и връща в енергийната мрежа на страната, обясняват от МИР.

Кандидатстване по процедурата

Кандидатстването на фирмите ще продължи три месеца. В процедурата ще могат да участват микро-, малки и средни предприятия, както и такива със заети до 499 лица или с до 1500 лица.

Подаването на заявления за финансиране по НПВУ и по структурните фондове на ЕС е изцяло онлайн през системата ИСУН 2020, като за бизнеса то е максимално облекчено.

През първата половина на 2023 г., по линия на МИР ще бъдат отворени за кандидатстване седем процедури на стойност 1,2 млрд. лв., като общо до края на годината ще стартират 10 мерки за бизнеса. Подкрепата за микро-, малки и средни компании в страната ще е по три направления – НПВУ, новата Програма "Конкурентоспособност" (ПКИП) и новата програма за научни изследвания, иновации и дигитализация (ПНИИДИТ)- провери имената на програмите как са точно, информират от министерството.

     
Източник: МИР

Ключови думи: МИР   ВЕИ   съхранение на енергия   фотоволтаични системи   НПВУ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...