Powerindustry Bulgaria  

Аурубис разширява своя соларен парк с допълнителни 14 MW

19.01.2023   |   Начало»Тенденции
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Международната група за производство на метали, базирана в Хамбург, Aurubis AG одобри цялостен инвестиционен пакет от 530 млн. евро, с който ще се финансират мерки за увеличаване на устойчивостта, съобщават от компанията.

Сред планираните инвестиции, наред с тези в заводите в Хамбург и в Ричмънд, САЩ, е и проект за удвояване на мощността на фотоволтаичната централа за вътрешно потребление на Аурубис България на площадката в Пирдоп.

Предвижда се първоначално с инвестиция от около 12 млн. евро да бъде увеличена значително мощността на съществуващата централа от 14 MW на 24 MW. На по-късен етап ще бъде финансирано допълнително разширяване на соларния парк за още 8 млн. евро. За настоящото разширение ще бъдат използвани стационарни, двустранни модули, които произвеждат повече от конвенционалните PV панели. Очаква се инсталацията да бъде пусната в експлоатация през 2024 г.

Чрез този проект Аурубис разширява своя соларен парк, който е и най-големият в България за момента. След завършване на второто разширение, централата годишно ще генерира такова количество електроенергия, което съответства на потреблението на 9000 домакинства или малък град.

В сравнение с производството на енергия от въглища, по този начин ще бъдат спестени 34 000 тона емисии на CO2 годишно – или над 500 000 тона за планирания експлоатационен период от 15 години. Това прави соларния парк на Аурубис ключов компонент в процеса на декарбонизация на производството в България. Проектът също така ще подкрепи изпълнението на целите за устойчивост на компанията за 50% намаление на емисиите до 2030 г.

     
Източник: Aurubis

Ключови думи: Аурубис   Aurubis   соларен парк   PV   фотоволтаична система   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Тенденции
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...