Powerindustry Bulgaria  
TLL Media
TLL Media

Португалия обяви първи търг за зелен водород

25.01.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Португалското правителство обяви първи търг за доставка на възобновяем водород и биометан, с цел да замени част от природния газ с възобновяеми газове, съобщават от организацията за пазарни проучвания в химическия и енергийния сектор ICIS.

Тръжният процес ще подкрепи доставчиците на природен газ да заменят поне 1% от търгуваните количества със зелен водород или биометан, който също ще бъдe предмет на нов търг. Това се отнася за оператори, чиито доставки за крайни клиенти надхвърлят 2000 GWh/год.

Данните на ICIS показват, че през 2022 г. търсенето на природен газ в Португалия възлиза на около 60 TWh, което предполага че ще е нужна енергия от 600 GWh/год., за да бъде заменен 1% от природния газ с биометан или възобновяем водород.

Правила за закупуване

В тръжната процедура, се посочва, че португалското правителство си поставя за цел да осигури 120 GWh/год. зелен водород и 150 GWh/год. биометан, като предлага максимална субсидия от 127 евро/MWh за водород и 62 евро/MWh за биометан.

Предвижда се срокът на договорите да бъде 10 години.

Като условие за сключване на договор ще е необходимо производителите да получат разрешение за свързване към газопреносната система. Това би означавало, че производителите на водород няма да се нуждаят от съхранение на произведените количества, а ще могат да ги подават направо към газопреносната мрежа, което ще намали общите разходи.

В правилата се посочва че водородът следва да е от възобновяеми източници, без да се конкретизират условията за производство, като единствено е казано, че водородът се получава с използването на електроенергия и чрез електролиза от възобновяеми източници.

     
Източник: ICIS; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ICIS   зелен водород   биометан   природен газ   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Интер Експо Център
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииЕкспертноПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...