Powerindustry Bulgaria  

Инсталират плаващ ветрогенератор в Черно море

01.02.2023   |   Начало»Проекти

Френската компания Eolink заедно с петнадесет европейски партньори от областта на  възобновяемата енергия се събраха в Брюксел на 18 януари, за да отбележат старта на съвместния проект BLOW (Black sea Floating Offshore Wind). Подкрепената от ЕС схема предвижда монтирането на 5-мегаватова плаваща вятърна турбина в Черно море край българския бряг, съобщиха от Eolink.

BLOW е един от трите проекта, насочени към устойчиви енергийни решения, които бяха одобрени в края на миналата година за получаване на безвъзмездна помощ по програмата за изследвания и иновации Хоризонт Европа на Европейската комисия.

"Целта на този проект е да демонстрира конкурентоспособността на плаващата офшорна инсталация за вятърна енергия в райони с по-слаб вятър с разполагането на ротор с голям диаметър. Спечелването на тази награда ни позволи да направим една крачка напред към нашата крайна цел: предлагане на жизнеспособен енергиен източник с възможно най-ниски въглеродни емисии", отбеляза главният изпълнителен директор и основател на Eolink, Марк Гюйо.

BLOW ще бъде второто внедряване в Европа на патентованата концепция на Eolink, след Атлантическия проект на Франция, който ще свърже плаващата платформа с френската електроенергийна мрежа до 2024 г.

За реализацията на BLOW ще бъде използвана разработената от Eolink плаваща офшорна вятърна турбина с мощност 5 MW, която ще заработи до 2025 г., като целта е на следващ етап да се премине към широкомащабно внедряване.

Предвижда се блокът да бъде свързан към съществуваща газова платформа, управлявана от българската нефтена и газова компания Petroceltic. Румънската компания за офшорни услуги GSP offshore ще изработи модула в своята корабостроителница в Констанца.

Сред партньорите, участващи в проекта, са базираните в Испания IREC и Acciona, Турската асоциация за офшорна вятърна енергия, германският изследователски институт Fraunhofer Institute и Европейският център за морска енергия в Шотландия, се казва още в съобщението.

     
Източник: Eolink

Ключови думи: BLOW   Eolink   офшорна инсталация   вятърна енергия   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Проекти
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...