Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Инсталират плаващ ветрогенератор в Черно море

01.02.2023   |   Начало»Проекти

Френската компания Eolink заедно с петнадесет европейски партньори от областта на  възобновяемата енергия се събраха в Брюксел на 18 януари, за да отбележат старта на съвместния проект BLOW (Black sea Floating Offshore Wind). Подкрепената от ЕС схема предвижда монтирането на 5-мегаватова плаваща вятърна турбина в Черно море край българския бряг, съобщиха от Eolink.

BLOW е един от трите проекта, насочени към устойчиви енергийни решения, които бяха одобрени в края на миналата година за получаване на безвъзмездна помощ по програмата за изследвания и иновации Хоризонт Европа на Европейската комисия.

"Целта на този проект е да демонстрира конкурентоспособността на плаващата офшорна инсталация за вятърна енергия в райони с по-слаб вятър с разполагането на ротор с голям диаметър. Спечелването на тази награда ни позволи да направим една крачка напред към нашата крайна цел: предлагане на жизнеспособен енергиен източник с възможно най-ниски въглеродни емисии", отбеляза главният изпълнителен директор и основател на Eolink, Марк Гюйо.

BLOW ще бъде второто внедряване в Европа на патентованата концепция на Eolink, след Атлантическия проект на Франция, който ще свърже плаващата платформа с френската електроенергийна мрежа до 2024 г.

За реализацията на BLOW ще бъде използвана разработената от Eolink плаваща офшорна вятърна турбина с мощност 5 MW, която ще заработи до 2025 г., като целта е на следващ етап да се премине към широкомащабно внедряване.

Предвижда се блокът да бъде свързан към съществуваща газова платформа, управлявана от българската нефтена и газова компания Petroceltic. Румънската компания за офшорни услуги GSP offshore ще изработи модула в своята корабостроителница в Констанца.

Сред партньорите, участващи в проекта, са базираните в Испания IREC и Acciona, Турската асоциация за офшорна вятърна енергия, германският изследователски институт Fraunhofer Institute и Европейският център за морска енергия в Шотландия, се казва още в съобщението.

     
Източник: Eolink

Ключови думи: BLOW   Eolink   офшорна инсталация   вятърна енергия   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...