Powerindustry Bulgaria  

Британската Tokamak Energy разработи супермагнити за тестване на термоядрен синтез

Базираната близо до Оксфорд компания Tokamak Energy съобщи за създаването на първи в света "суперматнити" – набор от ново поколение високотемпературни свръхпроводящи магнити (HTS), които могат да се използват при тестове на термоядрени инсталации.

Производството на чиста, устойчива термоядрена енергия изисква силни магнитни полета за ограничаване и контрол на изключително горещото, положително заредено водородно гориво, което се превръща в плазма няколко пъти по-гореща от Слънцето.

Новото съоръжение Demo4 на Tokamak Energy ще се състои от 44 отделни магнитни намотки, произведени неотдавна с помощта на 38 километра иновативна HTS лента, която пренася ток с нулево електрическо съпротивление и изисква пет пъти по-малко мощност за охлаждане от традиционните свръхпроводящи материали.

Магнитното поле на Demo4 ще бъде почти милион пъти по-силно от магнитното поле на Земята. Така магнитът ще може да задържа и контролира изключително горещата плазма, която се образува в процеса на термоядрения синтез, обясняват от компанията.

До края на годината трябва да се извърши окончателното сглобяване на оборудването в поделението на Tokamak Energy в Милтън Парк, близо до Оксфорд, а тестовете ще продължат до 2024 г.

"Това е много значим момент за нас. Нашите магнити позволяват да се създадат и експлоатират сферични токамаци и да променят правилата на играта за бързото получаване на чиста и безгранична ядрена енергия", заявява д-р Род Бейтман, мениджър разработка на HTS магнити в Tokamak Energy и добавя:

"Demo4 ще ни позволи да създадем значителни магнитни сили и да ги тестваме в сценарии, свързани с термоядрена електроцентрала. И най-важното – ще помогне за значително повишаване на нивото на технологична готовност на HTS магнитите като ключова част от нашата мисия да демонстрираме готов за мрежа синтез в началото на 2030 г."

     
Източник: Tokamak Energy

Ключови думи: Tokamak Energy   супермагнит   термоядрен синтез  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...