Powerindustry Bulgaria  
SOLAR PLAZA BALKANS
SOLAR PLAZA BALKANS

Фирмите вече могат да кандидатстват за изграждане на ВЕИ инсталации и батерии по НПВУ

23.02.2023   |   Начало»Бизнес

От Министерството на иновациите и растежа (МИР) обявиха, че фирмите вече могат да подават заявления за кандидатстване по процедурата за изграждане на ВЕИ инсталации в комбинация с батерии за локално съхранение на енергията за собствени нужди по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Общият бюджет на мярката е 200 млн. лв. От 75 000 лв. до 1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ могат да получат българските компании по нея. Тя е насочена към микро-, малки и средни предприятия и дружества с до 3000 служители от различни икономически сектори. Съфинансирането е до 50% по линия на НПВУ и от МИР очакват голям интерес от страна на компаниите към процедурата.

По мярката ще се финансира изграждането на фотоволтаични системи с мощност до 1 MW и съоръжения за съхранение на електроенергията, които трябва да бъдат разположени в имот, изцяло собственост на кандидата. Токът от тези системи ще може да се използва единствено в рамките на конкретното производство, без да може да бъде продаван.

Инвестициите ще помогнат на компаниите да намалят разходите си и да станат по-малко зависими от свободния пазар на електроенергия. Мярката е насочена единствено към слънчева фотоволтаична енергия и има като задължителен елемент придобиването на технологии и съоръжения за съхранение под формата на батерии, което допринася за баланса в произведената мощност, уточняват от министерството.

Документите се подават електронно през системата ИСУН 2020. В същата платформа до 21 дни преди крайния срок могат да се задават и въпроси по условията за кандидатстване.

Крайният срок за подаване на заявления е до 16:30 ч. на 15 май 2023 г.

     
Източник: МИР

Ключови думи: МИР   ВЕИ   НПВУ   фотоволтаични системи   съхранение на енергия   батерии  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...