Powerindustry Bulgaria  

Нова технология превръща изоставените мини в системи за съхранение на енергия

Нова технология позволява превръщането на изведените от експлоатация мини в системи за съхранение на енергия, с което се подпомага устойчивия енергиен преход, съобщават от Международния институт за приложни системни анализи (IIASA).

В проучване, ръководено от IIASA, международен екип от изследователи разработи нов начин за съхранение на енергия чрез транспортиране на пясък в изоставени подземни мини. Новата техника, наречена подземна гравитационна система за съхранение на енергия (Underground Gravity Energy Storage/UGES), предлага ефективно дългосрочно решение за съхранение на енергия, като същевременно използва излезли от експлоатация мини, които в световен мащаб вероятно наброяват милиони.

Принцип на действие на UGES

Принципът на действие на UGES се състои в генериране на електроенергия, когато цената на тока е висока, чрез спускане на пясъка в подземна мина и преобразуване на потенциалната енергия на пясъка в електричество, а при ниска цена на електроенергията, електродвигатели издигат пясъка от долно до горно ниво, като по този начин съхраняват енергията.

Основните компоненти на UGES са шахта, двигател/генератор, горни и долни нива за съхранение и минно оборудване. Колкото по-дълбока и по-широка е минната шахта, толкова повече енергия може да бъде генерирана от инсталацията, а размерът на мината е правопропорционален на капацитета за съхранение на енергия на съоръжението. Предимство е, че старите мини вече имат основната инфраструктура и са свързани към електроенергийната мрежа, което значително намалява разходите и улеснява внедряването на UGES централи.

Повечето методи за съхранение на енергия, като батерии, губят енергия чрез саморазреждане с течение на времето. При UGES средата за съхранение на енергия е пясък, при който няма загуба на енергия за саморазреждане и позволява период за съхранение на енергията, вариращ от седмици до няколко години.

Инвестиционните разходи на UGES са от 1 до 10 щатски долара/kWh. Оценката на изследователите е, че технологията има глобален потенциал от 7 до 70 TWh, като по-голямата част от този потенциал е съсредоточена в Китай, Индия, Русия и САЩ.

"Превръщането на изоставените мини в съоръжения за съхранение на енергия е един от многото примери за решения, които съществуват около нас, и трябва само да променим начина, по който ги използваме", заключава Бехнам Закери, съавтор на проучването и изследовател в Програмата за енергия, климат и околна среда на IIASA.

     
Източник: IIASA

Ключови думи: IIASA   UGES   съхраняване на енергия   изоставени мини  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Иновации
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...