Powerindustry Bulgaria  

Булгартрансгаз проучва в САЩ възможности за финансиране на разширение на газовото хранилище в Чирен

23.02.2023   |   Начало»Бизнес

В рамките на бизнес посещение във Вашингтон изпълнителният директор на Булгартрансгаз Владимир Малинов се срещна с Джефри Паят, помощник секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, съобщават от дружеството. По време на срещата бе обсъдено успешното сътрудничество между българския газопреносен оператор и американски компании за подобряване на енергийната инфраструктура в региона. Подчертано беше ключовото значение на втечнения природен газ, включително и от американски доставчици, за гарантиране на сигурността на доставките за Югоизточна Европа.

Серия срещи с финансови институции

Г-н Малинов проведе срещи и с представители на държавната Американска корпорация за международно развитие U.S. DFC, както и с EXIM Bank – федералната агенция за експортно кредитиране на САЩ.

Той разговаря и с представители на MIGA – Агенцията за многостранни инвестиционни гаранции към Световната банка.

Сред обсъдените въпроси беше интересът на организациите за участие във финансирането на разширението на подземното газово хранилище в Чирен. Проектът се съфинансира от Механизма за свързване на Европа и предвижда удвояване на капацитета на единственото газохранилище в България. Обемът на активния газ ще достигне до 1 млрд. м3, а дневните капацитети за добив и нагнетяване ще нараснат до 8 - 10 млн. м3/д.

Пред американските партньори Малинов подчерта, че проектът е приоритетен за Европейския съюз, тъй като е от ключово значение за повишаване на диверсификацията и сигурността на газовите доставки чрез увеличаване на дела на втечнения природен газ в енергийния микс в съответствие с плана RePowerEU. "Разширението на газовото хранилище е в пълна синергия с проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция", допълни той.

Пред компаниите от САЩ Владимир Малинов представи и проектите на Булгартрансгаз, насочени към постигането на Зеления преход, се казва още в съобщението.

     
Източник: Булгартрансгаз

Ключови думи: Булгартрансгаз   газохранилище Чирен   природен газ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...