Powerindustry Bulgaria  

Булгартрансгаз проучва в САЩ възможности за финансиране на разширение на газовото хранилище в Чирен

23.02.2023   |   Начало»Бизнес

В рамките на бизнес посещение във Вашингтон изпълнителният директор на Булгартрансгаз Владимир Малинов се срещна с Джефри Паят, помощник секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, съобщават от дружеството. По време на срещата бе обсъдено успешното сътрудничество между българския газопреносен оператор и американски компании за подобряване на енергийната инфраструктура в региона. Подчертано беше ключовото значение на втечнения природен газ, включително и от американски доставчици, за гарантиране на сигурността на доставките за Югоизточна Европа.

Серия срещи с финансови институции

Г-н Малинов проведе срещи и с представители на държавната Американска корпорация за международно развитие U.S. DFC, както и с EXIM Bank – федералната агенция за експортно кредитиране на САЩ.

Той разговаря и с представители на MIGA – Агенцията за многостранни инвестиционни гаранции към Световната банка.

Сред обсъдените въпроси беше интересът на организациите за участие във финансирането на разширението на подземното газово хранилище в Чирен. Проектът се съфинансира от Механизма за свързване на Европа и предвижда удвояване на капацитета на единственото газохранилище в България. Обемът на активния газ ще достигне до 1 млрд. м3, а дневните капацитети за добив и нагнетяване ще нараснат до 8 - 10 млн. м3/д.

Пред американските партньори Малинов подчерта, че проектът е приоритетен за Европейския съюз, тъй като е от ключово значение за повишаване на диверсификацията и сигурността на газовите доставки чрез увеличаване на дела на втечнения природен газ в енергийния микс в съответствие с плана RePowerEU. "Разширението на газовото хранилище е в пълна синергия с проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция", допълни той.

Пред компаниите от САЩ Владимир Малинов представи и проектите на Булгартрансгаз, насочени към постигането на Зеления преход, се казва още в съобщението.

     
Източник: Булгартрансгаз

Ключови думи: Булгартрансгаз   газохранилище Чирен   природен газ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...