Powerindustry Bulgaria  

Подкрепяме развитието на компаниите от сферата в посока повишаване на конкурентоспособността

арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на Борда на директорите на Аутомотив Клъстер България, за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ

Електромобилността бе сред ключовите теми по време на най-мащабното събитие на Аутомотив Клъстер България през изминалата година – международната конференция Automotive & Mobility Forum 2022. Тя обедини иноватори в сектора от Южна и Източна Европа, които представиха тенденциите, свързани с производството на електрически превозни средства, батериите и технологиите в електрическата мобилност.

Аутомотив Клъстер България организира съвместно с ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов кръгла маса на тема "Транспортът на бъдещето – чиста енергия на справедлива цена". Целта на събитието бе да стимулира диалога между изпълнителната, законодателната власт и бизнеса по отношение нуждата от реформи и мерки, произтичащи от изискванията за декарбонизация и постигане на въглеродна неутралност на Европейския съюз към 2050 г. Поставени бяха акценти върху принципите за въвеждане на електрически автомобили, необходимостта от изграждане на зарядни панели по републиканската пътна мрежа, привличането на инвеститори в областта на мултимодалния транспорт, имплементирането на успешни бизнес политики и практики.

Двойно увеличение на регистрираните нови електромобили у нас

Обръщаме поглед с положителна равносметка за развитието на българската автомобилна индустрия през изминалата година, и в частност в сферата на електромобилността.

Асоциацията на европейските автомобилни производители отчете двойно увеличение на регистрираните нови акумулаторни електромобили у нас през изминалата 2022 г. Това се случва в корелация с ръста на продажбите на електрически превозни средства на европейския пазар. В този контекст става все по-необходимо изграждането на зарядна инфраструктура, удовлетворяваща тенденциите за нарастващ автопарк на електрически превозни средства, наред с развитието на високотехнологични производства и разработката на дигитални решения.

Можем да откроим имената на някои технологични лидери у нас, предоставящи ноу-хау и иновативни технологии в сферата на електромобилността. Изключително успешно например се развива българското направление за електромобилност на международната технологична компания ABB, реализирайки редица проекти за разширяване на мрежата от зарядни станции у нас. Друг ключов успех в българската автомобилна индустрия през 2022 г. бе откриването през декември на европейския R&D център на третия по големина в света производител на електромотори – Nidec, който вече има амбициозни планове за разширяване на българския си екип през тази година.

Automotive & Battery Forum 2023 ще разгледа последните пробиви в сектора

Автомобилната индустрия е един от най-динамично развиващите се сектори у нас, съставлявайки около 12% от БВП на страната и осигурявайки над 70 000 работни места. Аутомотив Клъстер България ще насочи усилията си в това да подкрепя развитието на фирмите от сферата така, че да бъдат конкурентни на модерните световни технологични компании. В този контекст е ключово и артикулирането на актуалните предизвикателства и възможности в прехода към електрификацията.

Върху това ще поставим акцент в рамките на международната конференция Automotive & Battery Forum 2023, която организираме през април т.г., съвместно с Българската агенция за инвестиции и Kinstellar. Тя ще обедини специалисти от световни компании лидери в сектора, C-level мениджъри, както и представители на изпълнителната власт. Лекторите ще запознаят гостите на форума с последните пробиви при батериите за електромобили, системите за съхранение на енергия и електрификацията на тежкотоварния транспорт. Форумът ще предостави платформа за споделяне на добри практики, опит и идеи за бъдещето на зарядната инфраструктура, декарбонизирането на сектора и много други.

През настоящата 2023 г. Аутомотив Клъстер България ще продължи да разгръща сътрудничеството си с бизнес и институционални партньори в рамките на разнообразни инициативи с фокус върху електрическата мобилност.

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   Автомобилна индустрия   електромобилност   декарбонизация   Аутомотив Клъстер България  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...